20. decembar 2023 09:58

Savet EU i EP postigli dogovor o pet ključnih propisa o azilu i migracijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet EU i EP postigli dogovor o pet ključnih propisa o azilu i migracijama

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BRISEL - Savet EU i Evropski parlament (EP) postigli su dogovor o novom setu pravila za upravljanje migracijama i azilom, saopštila je danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola na društvenoj mreži X (Tviter).

Kako se precizira u saopštenju Saveta EU, kojim do kraja godine predsedava Španijia, ovaj savet i EP postigli su dogovor o suštinskim političkim elementima pet ključnih propisa "koji će temeljno revidirati pravni okvir EU o azilu i migracijama".

Pet zakona EU o kojima su se usaglasili EP i Savet EU odnose se na sve faze upravljanja azilom i migracijama, počevši od skrininga neregularnih migranata kada stignu u EU, uzimanja biometrijskih podataka, procedura za podnošenje i rešavanje zahteva za azil.

Oni se odnose i na pravila o utvrđivanju koja je država članica odgovorna za rešavanje zahteva za azil, na saradnju i solidarnost među državama članicama i način postupanja u kriznim situacijama, uključujući slučajeve instrumentalizacije migranata.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je na društvenoj mreži X (Tviter) postizanje "istorijskog dogovora" o Paktu o migracijama i azilu.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska Gomes rekao je da EU ispunjava svoje obećanje da će poboljšati sistem azila i migracija.

"Građani širom EU žele da se njihove vlade nose sa izazovom migracija i danas je veliki korak u tom pravcu. Ova reforma je ključni deo slagalice", naveo je on i poručio da je EU i dalje posvećena suočavanju sa osnovnim uzrocima migracije, saradnji sa zemljama porekla i tranzita i bavljenju "pošastima krijumčarenja migranata".

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, kada nova pravila budu usvojena ona će učiniti evropski sistem azila efikasnijim i povećaće solidarnost među državama članicama time što će omogućiti da se olakša teret državama članicama u koje stiže većina migranata.