20. maj 2024 14:18

Žiofre: Pristupanje EU je proces koji se zasniva na zaslugama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žiofre: Pristupanje EU je proces koji se zasniva na zaslugama

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da je pristupanje Evropskoj uniji složen proces koji se zasniva na zaslugama.

On je za Tanjug, prilikom posete Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu rekaoda je ključna stvar, kada je u pitanju ulazak Srbije u EU, razumevanje da je proširenje jedan od glavnih prioriteta Evropske unije, ali i dug proces.

"Ono što se nije promenilo jeste da je pristupanje Evropskoj uniji ostao proces koji se zasniva na zaslugama, a to znači da je ključ ubrzanje sprovođenja reformi i to važi za sve zemlje koje su na putu ka članstvu, pa tako i za Srbiju, koja je sa Crnom Gorom najnaprednija u procesu proširenja", rekao je Žiofre.

Kako je rekao, po planu rasta za Zapadni Balkan, za period od naredne četiri godine, izdvojeno šest milijardi evra, a prve tranše novca očekuju se pre leta.

"Da bi se to postiglo neophodno je da se završi rad na reformskoj agendi. Vrlo intenzivno radimo sa Vladom Srbije na finalizaciji ovog dokumenta koji će posle toga zemlje članice morati da usvoje i onda će uslediti prvo plaćanje. Reformska agenda će sadržati određene korake i preduslove koji će morati da se ispune da bi naredne tranše u decembru i narednim godinama mogle da se realizuju. Iznos prve tranše će biti šest do sedam odsto ukupnog iznosa", kazao je Žiofre.