4. jul 2024 13:21

Prvi EU Korner u Srbiji otvoren u Pančevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prvi EU Korner u Srbiji otvoren u Pančevu

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR STOJKOVIĆ

PANČEVO - Prvi EU Korner u Srbiji, koji će služiti jačanju saradnje odnosa između Evropske unije i lokalnih zajednica u Srbiji, otvoren je danas u SINHRO Habu u Pančevu.

Svrha EU Korner-a je unapređenje odnosa sa lokalnom zajednicom kroz redovne programe i uređene prostore unutar postojećih organizacija, a svaki EU Korner će biti opremljen bibliotekom sa literaturom na evropskim jezicima, prevedenom na srpski uz podršku programa Kreativna Evropa.

Nataša Lenđel iz organizacije SINHRO kaže da će se u EU Corner-u sprovoditi značajni programi, poput Socrates Cafe-a.

"Značajni su jer omogućavaju uzbudljive dijaloge među mladima koji često nemaju priliku da diskutuju o životnim vrednostima EU", rekla je Lenđel, saopštio je EU Info centar.

Na otvaranju je predstavljen i EU projekat REBOOTING, koji sprovodi Omladinski savez udruženja OPENS sa partnerima, kao platformu za inovativne ideje i saradnju na evropskom nivou, a prisutni su imali priliku da se upoznaju sa njegovim ciljevima i dosadašnjim rezultatima.

U delu programa "Otkrivanje kultura" učesnici Erasmus+ omladinske razmene iz Srbije podelili su svoja iskustva iz Poljske, a petoro mladih srednjoškolki i srednjoškolaca podelili su svoje priče o novim prijateljstvima i učenju o različitim kulturama.

Događaj je završen diskusijom "Volontiranje ovde i preko", koja je pružila uvid u mogućnosti volontiranja kroz Evropski korpus solidarnosti (ESC), ohrabrujući mlade da se uključe, steknu nova iskustva, znanja i veštine i doprinesu zajednici, kako u Srbiji, tako i širom Evrope, dodaje se u saopštenju.

U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji, organizaciju ovog događaja preuzeo je EU info point Novi Sad, u saradnji sa projektom Rebooting i Omladinskim savezom udruženja OPENS.