15. oktobar 2024 19:22

U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba koja se bavi veštačkom inteligencijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba koja se bavi veštačkom inteligencijom

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Umetnička izložba "Du Bist Wow (Ti si car!)", koja se bavi upotrebom veštačke inteligencije, otvorena je večeras u Muzeju nauke i tehnike, gde će trajati do 28. novembra.

U svom obraćanju, direktor muzeja nauke i tehnike Zoran Lević je priznao da je možda čudno što se umetnička dela izlažu u tehničkom muzeju, dodavši da je ova izvedena u sklopu projekta "Art Meets Science" Centra za društvo i tehnologiju, kao i da "iza svakog umetnika stoji nauka".

Izložba je rezultat naučno-umetničkog eksperimenta u kojem su sarađivali Centar za društvo i tehnologiju Re:people, Fakultet za medije i komunikacije i Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, uz podršku Muzej nauke i tehnike.

Kustos izložbe Predrag Terzić je odabrao radove mladih umetnika, Selene Kučević, Vanje Ivanović, Luke Petrovića, Mine Stojadinović, Jovana Stojkovića i Anđelije Stančulović, bazirane na softverima koji su okrenuti ka tekstu i načinima na koji se koriste za udaljeno čitanje, sastav korpusa i anotacije reči.

Kako je navedeno, oni predstavljaju umetnički doživljaj, modele i alate za obradu teksta izrađene u okviru projekta TESLA (Text Embeddings - Serbian Language Applications), a koji finansira Fond za nauku Srbije.

Rukovodilac projekta TESLA Ranka Stanković je istakla da je izložba rezultat šestomesečnog druženja i razmenjivanja ideja, i da je to za nju lično bilo iskustvo koje joj je "otvorilo sasvim novu dimenziju".

"Talentovani digitalni mladi umetnici umeli su da prepoznaju šta je u resursima najinteresantnije, a naročitu pažnju je privukao korpus tekstova starih srpskih romana od 1840. do 1920. godine. Oni su segmente teksta koristili kao nadahnuće za svoje radove", navela je Stanković.

Terzić je naveo da su radili pola godine na projektu sa Stanković i da su tom prilikom videli da se mogu tekst i V.I. iskoristiti kroz vizuelnu umetnosti, a radovi šest umetnika su to sagledali na interesantan način.