18. februar 2023 11:53

Temišvar proslavio preuzimanje titule Evropske prestonice kulture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Temišvar proslavio preuzimanje titule Evropske prestonice kulture

Foto: Shutterstock.com/Sanga Park, ilustracija

TEMIŠVAR - Temišvar je svečanom manifestacijom proslavio preuzimanje titule Evropske prestonice kulture, što je, prema rečima rumunskog premijera Nikolaea Čuka, izvanredna prilika da taj grada celom svetu pokaže potencijal koji ima.

Svečanost su obeležili brojni koncerti, izložbe, debate, projekcije i svetlosne predstave u kome je učestvovalo nekoliko stotina umetnika iz zemlje i inostranstva, a manifestaciji je prisustvovao i veliki broj zvaničnika, ambasadora i više od 200 akreditovanih novinara.

Na otvaranju programa Evropske prestonice kulture, premijer Čuka je istakao napore koje je grad uložio da dobije ovu titulu.

"Dobijanje statusa Evropske prestonice kulture obeležile su temeljne pripreme, započete 2015. godine. Podrazumevale su brojne i složene proceduralne faze ali i mukotrpne korake, počev od podnošenja kandidature, predselekcije, praćenja faze priprema i, konačno, preuzimanje titule. Čestitam svim vladinim i lokalnim akterima koji su bili uključeni u proces dobijanja statusa evropske prestonice kulture", poručio je rumunski premijer.

Podsetio je da je istu titulu 2007. godine nosio rumunski grad Sibiu.

"Debitovali smo kao država članica Evropske unije uspehom grada Sibiua, prvog rumunskog domaćina Evropske prestonice kulture. Uveren sam da će Temišvar ove godine nastaviti model i zablistati, na šta ukazuje i moto 'Širi svoju svetlost, osvetli svoj grad'", rekao je Ćuka na sceni Opere u Temišvaru, gde je programom i zvanično otvorena Evropska prestonica kulture 2023.

Prema njegovim rečima, Temišvar je grad koji predstavlja most između kulturnih zajednica u Evropi, koji neprestano emituje vibracije saradnje, dijaloga i kreativnosti među svojim generacijama ujedinjenim u različitosti.

Projekat su finansijski podržale gradske i regionalne vlasti kao i Ministarstvo kulture Rumunije, istakao je gradonačelnik Temišvara Dominik Fric.

Na konferenciji za štampu rekao je da će u projektu učestvovati više od 5.000 umetnika, da će program biti inkluzivan pa će pojedini programi biti prevođeni na znakovni jezik.

U Temišvaru su otvorene brojne kolektivne i privatne izložbe, planirani su i brojni muzički koncerti, pozorišne i ulične predstave, filmovi, debate u zajednici kao i festivali digitalne kulture.

Svečano je otvorena i novoizgrađena montažna petospratnica na Trgu Pobede, pod nazivom "Rasadnik. 1306 biljaka za Temišvar", koju krasi isto toliko biljaka namenjenim za sadnju, kako bi se skrenula pažnja na zaštitu životne sredine.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, a nagradu "Melina Merkuri" u vrednosti od 1,5 miliona evra Temišvaru je dodelila evropska komesarka Adina Valean.

Pored Temišvara, za Evropsku prestonicu kulture ove godine izabrani su i mađarski grad Vesprem, kao i grčki grad Elefsina.

Novi Sad, Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, zvanično je predao svoju titulu novim prestonicama kulture 9. januara, u Atini.