13. mart 2023 15:15

Nela Tonković: Izložba čije je otvaranje 14. marta u Galeriji SANU prikazuje Halugina kao celokupnog umetnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nela Tonković: Izložba čije je otvaranje 14. marta u Galeriji SANU prikazuje Halugina kao celokupnog umetnika

Foto: Shutterstock.com/Bobica10, ilustracija

BEOGRAD - Izložba "Sava Halugin: Poziv na oduševljenost”, čije je otvaranje 14. marta (19:00) u Galeriji SANU, prikazaće celovitost njegovog umetničkog opusa, izjavila je danas autorka Nela Tonković.

"Čini mi se da će izložba razbiti stereotip da su vajari isključivo vajari", rekla je Tonković na konferenciji za novinare.

Izložbom u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Halugin biće predstavljen kao umetnik kroz njegove skulpture u bronzi, crteže i slike momumentalnih formata, najavila je Tonković.

Prema njenim rečima, biće izloženo 35 skulptura Halugina iz svih razdoblja njegovog stvaralaštva, odabranih 15 crteža koji su "interesantni zato što ih autor imenuje skicama za skulpture", kao i 12 slika koje ostvaruju određene veze sa sklpturama.

Tonković je, između ostalog, rekla da su tematski okviri Halugina "sećanja i prošlost opredmećena u sadašnjosti, prerađena kroz intimne registre umetničkog bića".

Halugin je rekao da mu se dopada postavka izložbe i da je Tonković savesno uradila odabir dela iz mnoštva njegovih radova.

U skicama i crtežima Halugin je zapisivao i čuvao "određena značenja, o određenim stanjima prilikom beleženja", a u međuvremenu je radio skulpture u gipsu, brozni i kamenu.

"Smatram da je potrebno iz materije, kojom se delo izvodi, maksimalno izvući ono što je njena apsolutna vrednost i to potencirati kroz oblikovani čin i dočarati utisak takve jedne egzemplarne vrednosti materije", naveo je Halugin.

Prema njegovim rečima, "skica i zabeleška jesu ideja, trenutak", a zbir tih trenutaka se "nađe u svesti čoveka dok sa dvodimenzionalnog dela prelazi na trodimenzionalno - skulpturu u prostoru".

"Nikad moja zabeleška nije potpuno prensena i identična skultpturi, jer mislim da bi onda bila manje sveža ako bi se prenosila", rekao je umetnik.

Halugin je istakao da je uvek imao potrebu vredovanja, bez obzira na umetničke situacije, i da li je skulptura moderna, postmoderna ili transavangarda, i uvek je "tražio nešto međuprostorno, manje vizuelno ali vredno".

"Ostao sam u klasičnom smislu sa klasičnim delima, ali ne želeći da budem klasičan. Koliko uspevam to je druga stvar", naveo je Halugin.

Izložbu, koja će moći da se pogleda do 15. maja, prati katalog sa biografijom autora, bibliografijom, stručnim tekstom i intervjuom sa umetnikom.