24. april 2023 12:13

Izložba "Ivačković 60-70s" u Cirihu od 25. aprila do 17. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Ivačković 60-70s" u Cirihu od 25. aprila do 17. juna

Foto: PROMO

CIRIH - Izložba "Ivačković 60-70s" biće otvorena sutra od 14 sati u galeriji "Thalberg" u Cirihu, gde će sve do 17. juna biti prikazani radovi čuvenog umetnika Đorđa Ivačkovića - slike i radovi na papiru, nastali tokom '60-ih i' 70-ih godina.

Projekat je realizovan u saradnji sa beogradskom galerijom "Arte" , a sam katalog izložbe je dostupan na više lokacija ove ustanove - Svetogorska 29, Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3, Kralja Milana 48.

Umetnik Đorđe Ivačković (1930–2012) je nakon ostvarenog univerzitetskog obrazovanja u oblasti arhitekture, ceo život posvetio slikarstvu.

Kao veoma mlad umetnik, Ivačković se afirmisao kao apstraktni slikar na svetskoj umetničkoj sceni, stvarajući najviše iz Pariza od 1963. godine, tako da je paralelno izlagao na francuskoj i jugoslovenskoj umetničkoj sceni.

Te '60-te i '70-te godine su bile veoma značajne za njegovo celokupno stvaralaštvo, jer ga je umetnički rad tih godina afirmisao, proslavio i učvrstio mu poziciju na međunarodnoj sceni.

Tih godina slikara Ivačkovića su počeli da zastupaju važni galeristi Pariza, i kroz internacionalni sajam umetnosti "FIAC" predstavljali su njegov rad svetskoj publici.

Švajcarska galerija "Thalberg" u Cirihu i Arte galerija iz Beograda imaju cilj da kroz izlagački prostor u Cirihu, evropskoj i svetskoj publici približe modernu i savremenu umetnost sa područja bivše Jugoslavije i Srbije, saopšteno je iz ovih ustanova kulture.