17. maj 2023 14:14

Adligat izložio pisaću mašinu Desanke Maksimović

Izvor: TANJUG

podeli vest

Adligat izložio pisaću mašinu Desanke Maksimović

Foto: ADLIGAT

BEOGRAD - Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat saopštilo je danas da su prvi put javno izložili pisaću mašina na kojoj je stihove pisala Desanka Maksimović (1898-1993).

Povodom godišnjice rođenja pesnikinje Maksimović 16. maja, u Adigatovom Muzeju srpske književnosti i Muzeju knjige i putovanja izložene su i fotografije pesnikinje koje je snimio član osnivač i legatar Adligata, književnik Ljubivoje Ršumović.

Tu je i do sada nepoznata fotografija iz legata članice osnivača Adligata profesorke anglistike Ileane Čure (1930-2016) na kojoj je sa svojom prijateljicom Maksimović i Matijom Bećkovićem, saopštio je Adligat.

Kako je navedeno, pisaća mašina Maksimović u Adligat je došla u Legatu kompozitora Žarka Petrovića (1932-2018), poznatog po pesmi „Sve moje jeseni su tužne“, koji je za Jugoton zapisao i aranžirao veliki broj starogradskih pesama i tako ih spasao od zaborava.

Adligat je naveo da poseduje u svom fondu više od stotinu posveta ispisanih rukom Maksimović, a ovog puta su prikazali posvetu "pesniku divne poezije“ Petru Pajiću (1935 – 2017).