22. maj 2023 17:23

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" od 26. maja u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" od 26. maja u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Foto: Kulturni centar Srbije u Parizu

BEOGRAD - Obeležavajući značajan jubilej, 50 godina postojanja, u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 26. maja do 23. juna biće predstavljena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja se organizuje u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada.

Na otvaranju, publici će se obratiti Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Republike Srbije u Parizu, Nj. E. Nataša Marić, ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj, Goran Aleksić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Nikola Faj, iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Francuske i Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture Republike Srbije, koja će svečano otvoriti izložbu.

Izložba se zasniva na istoimenom projektu koji je realizovan kao jedan od vodećih projekata u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture, s idejom da se izložbom u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom.

Autorka izložbe je mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Na izložbi će biti predstavljeno devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim video animacije slika "Doručak na travi" (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i "Pijana lađa" (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, te radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.

Postavku izložbe upotpunjuje originalna autorska muzika kompozitora Andrije Pavlovića. Autor video sadržaja postavke je Aleksandar Ilić, dok je dizajn izložbe i pratećeg kataloga poveren Veljku Damjanoviću.

Sa fokusom na originalna dela iz Galerije Matice srpske izlaganim na pariskom Jesenjem salonu i Salonu nezavisnih, relacijama sa evropskim realističkim orijentacijama na pariskoj umetničkoj sceni, kao i na krugu Šumanovićevih prijatelja i poznanika među kojima se izdvajaju Rastko Petrović, Andre Lot, Floran Fels, Kiki od Monparnasa, izložba u Kulturnom centru Srbije će u novom svetlu predstaviti Savu Šumanovića kao jednog od najznačajnijih umetnika jugoslovenskog kulturnog područja na kulturnoj sceni Pariza.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja istoričarke umetnosti Gordane Krstić Faj.

Povodom zatvaranja izložbe 23. juna, planira se promocija publikacije "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", objavljene 2022. godine u izdanju Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Kao važan doprinos vrednovanju i tumačenju Šumanovićevog dela budućim generacijama, ovaj reprezentativan, trojezičan (na srpskom, engleskom i francuskom jeziku) zbornik radova sadrži studije istaknutih naučnih i muzejskih stručnjaka: prof. dr Zvonka Makovića, prof. dr Lidije Merenik, prof. dr Igora Borozana, dr Ane Ereš, msr Sofije Milenković, Gordane Krstić Faj, dr Tijane Palkovljević Bugarski, mr Milane Kvas i msr Tamare Ognjević.

Dostupnost sadržaja publikacije na francuskom, kao i na engleskom jeziku, omogućava stručnoj i široj javnosti u Francuskoj da se bliže upozna sa važnim aspektima Šumanovićevog stvaralaštva koji pokazuju da je njegova umetnost, ali i tadašnja jugoslovenska kulturna scena u periodu između dva svetska rata, ravnopravno učestvovala u oblikovanju evropske umetničke scene.

Izložba i promocija publikacije "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" realizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Francuskog instituta u Srbiji - Ogranak u Novom Sadu.