2. jun 2023 13:17

Predstavnik Srbije prvi put na Londonskom bijelnalu dizajna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnik Srbije prvi put na Londonskom bijelnalu dizajna

Foto: Tanjug/video

LONDON - Republika Srbija, autorskim radom Dušana Jovovića, pod nazivom "134, Sveta Geometrija", prvi put nastupa na Londonskom bijenalu dizajna, koje je svečano otvoreno u umetničkoj galeriji "Somerset house".

Autorski rad Jovovića je već nakon samog otvaranja privukao veliku pažnju publike i figurira kao jedan od najposećenijih i najslikanijih projekata na ovogodišnjoj manifestaciji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

 

Rad "134, Sveta Geometrija" inspirisan je srpskim ornamentima srednjeg veka i istražuje kako da bolje razumemo odnos umetnosti, nauke, tehnologije i teologije.

Umetnički eksperiment počinje predmetom sa motivima srpskih ornamenata srednjeg veka. Ovo će biti centralna tačka u kojoj će se rotirati tehnologije poput svetlosti i veštačke inteligencije, video-mape – procena odnosa između čovečanstva i mašina.

Projekat, koji je odgovorio na temu Londonskog bijenala dizajna "Globalna igra: Remapiranje saradnje", a kojim se naša zemlja prvi put predstavlja na jednom od najprestižnijih događaja u oblasti dizajna i inovacija, izabran je na konkursu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, ustanove koja realizuje nastup Republike Srbije, u ime Ministarstva kulture.

Posetioci bijenala dizajna do 26. juna će imati priliku da pogledaju projekat srpskog paviljona zajedno sa radovima više od 40 dizajnera iz čitavog sveta.

Bijenale dizajna u Londonu 2023. godine realizuju "Het Nieuwe Instituut", holandski nacionalni muzej i Institut za arhitekturu, dizajn i digitalnu kulturu, na čelu sa generalnim i umetničkim direktorom Arikom Čenom.

Osnovano 2016. godine, bijenale ima za cilj promociju međunarodne saradnje i globalne uloge dizajna, sa izložbama i instalacijama koje "demonstriraju ambiciju stvaranja univerzalnih rešenja za probleme koji se tiču svih nas", kroz izložbene postavke iz celog sveta.