30. jun 2023 14:01

Otvorena izložba kolekcije predmeta Nadežde Petrović u Etnografskom muzeju u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba kolekcije predmeta Nadežde Petrović u Etnografskom muzeju u Beogradu

Foto: Etnografski muzej u Beogradu

BEOGRAD - Izložba "Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović", autorke i više kustoskinje Jelene Sekulović, otvorena je u Etnografskom muzeju gde će trajati to septembra, saopštili su danas organizatori.

Na svečanom otvaranju u četvrtak glumica Vjera Mujović je predstavila čuvenu srpsku slikarku i nacionalnu heroinu, a direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić je istakao da se njegova ustanova izložbom priključuje proslavljanju 150 godina rođenja Petrović.

"Ovom postavkom se otkriva jedan neistražen prostor Nadeždinog celokupnog stvaralaštva u kojem nam se ona predstavlja kao etnograf i kustos. Zato verujem da će ova izložba imati veliki broj posetilaca, jer poziva i na uživanje i na razmišljanje“, naveo je Krstić.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Igor Borozan je ocenio da kolekcija etnografskih predmeta Petrović prevazilazi uobičajenu praksu velikih umetnika da autentičnost i inspiraciju pronalaze u elementima narodne kulture.

Prema njegovim rečima, izlaganje etnografskih predmeta u ateljeima u Minhenu i Parizu predstavlja autentično stremljenje Petrović da svoje kulturno nasleđe predstavi u velikim centrima evropske kulture i na taj način doprinese promociji nacionalnog identiteta.

Etnografski muzej je saopštio da je cena ulaznice za izložbu "simboličnih 150 dinara".