6. septembar 2023 19:35

Izložba modnih dizajnera iz 10 slovenskih zemalja otvorena u MPU u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba modnih dizajnera iz 10 slovenskih zemalja otvorena u MPU u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/Baloncici, ilustracija

BEOGRAD - Izložba "Transformacije - od slovenskih tradicija odevanja do savremenih kreacija" otvorena je večeras u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Projekat je realizovao Forum slovenskih kultura, fondacija osnovana s misijom da povezuje slovenske kulture.

Izložbu je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

''Izložba 'Transformacije', koja predstavlja značajan događaj za Beograd i Srbiju, inspirisana je jasnom sponom između slovenskih naroda koji dele bogatu zajedničku tradiciju i kojoj danas, u prostoru Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, svedočimo", rekao je Ivanović.

Dodao je da predstavljeni radovi 10 modnih dizajnera iz 10 slovenskih zemalja koji kulturu svog podneblja i njene tradicionalne elemente uklapaju u sasvim moderan modni koncept, govore o raznolikosti tog bogatstva, ali i srodnosti slovenskih kultura i zajedničkom slovenskom prostoru koji deli oko 300 miliona stanovnika.

"Zajedničke manifestacije, kao što su Festival slovačkog naivnog slikarstva, otvoren pre dva dana u Kovačici i Konferencija Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji, održana juče u Beogradu, u organizaciji Foruma slovenskih kultura, deo su procesa kojim se ove veze dodatno učvršćuju i dobijaju novu vrednost", kazao je Ivanović.

Autorka projekta je dr Andreja Rihter, a kustoskinja izložbe Stanislava Vauda Benčevič.

Modni dizajneri su Denis Dovalov (Češka), Ivana Murišić (Crna Gora), Jelena Holec (Hrvatska), Кinga Кrol (Poljska) i Dragan Hristov (Severna Makedonija), kao Nikolaj Božilov (Bugarska), Andrea Pojezdalova (Slovačka), Jelena Proković (Slovenija), Galina i Nikolaj Birjukov (Rusija) i Nevena Ivanović (Srbija).

Oni će se publici predstaviti sa ukupno 50 različitih autorskih radova, stvorenih tokom projekta Transformacije.

Na otvaranju izložbe upriličen je modni performans u saradnji sa Belgrade fashion week.

Izložba će biti otvorena do 26. septembra.