25. septembar 2023 12:03

Međunarodna konferencija "Ženske umetničke veze" otvorena u Muzeju Vuka i Dositeja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna konferencija "Ženske umetničke veze" otvorena u Muzeju Vuka i Dositeja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Međunarodna konferencija "Ženske umetničke veze" održava se danas u beogradskom Muzeju Vuka i Dositeja sa ciljem umrežavanja umetnica i menadžerki, inicijatorki i osnivačica kulturnih programa i festivala, kao i žena koje zauzimaju značajnu ulogu u svetu biznisa.

Prisutnima se obratila inicijatorka nove ženske platforme Jovanka Višekruna Janković, koja je u uvodnom izlaganju istakla da konferenciju organizuje njen Artlink kao jednu od kreativnih ideja, koja je nastala posle posle decenije intenzivne saradnje sa Evropskom asocijacijom festivala.

 

Višekruna Janković je istakla da prva konferencija "Ženske umetničke veze" okuplja nekoliko izuzetnih žena umetnica, direktorki festivala, pokretačica inicijativa, koje će podeliti svoje programe i projekte.

Kako je najavljeno, među učesnicama su predstavnice festivala, institucija kulture i umetnice iz Portugala, Bugarske, Mađarske, Jermenije, Poljske, Slovačke, Koreje, Belgije, Nemačke, Sjedinjenih država, predstavnici Evropske festivalske mreže i drugi.

Učesnici predstavljaju priče i praktična iskustva i otvaraju debatu o važnim temama vezanim za kreativnost i ideje koje mogu da pokrenu izgradnju mostova, zajedničkih projekata i poslovnih veza, najavio je Artlink.

Pozdravljajući učesnice, savetnica ministarke za kulturu Gordana Predić je istakla da je konferencija "dragocena prilika da se istraže perspektive žena u umetnosti i kulturi".

Prema njenim rečima, ženski umetnički izraz može imati ključnu ulogu u oblikovanju kulturnog identiteta naše zemlje, a žene kao stvaraoci, stručnjaci i direkorke ustanova poseduju autentični umentnički senzibilitet, ne samo sposobnost za upravljanje.

 

Zamenica šefa misije Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva je primetila da nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazuje da je samo 30 posto ispitanika moglo imenovati tri ženska umetnika.

Prema njenim rečima, kod mladih čak 83 posto to nije moglo, a polovina ispitanika je navela da nisu učili o ženama umetnicima tokom školovanja.

Podsetivši na pola veka star esej Linde Nočlin (Nochlin) "Zašto nema velikih žena umetnika", gde autorka ističe institucionalne prepreke, Halačeva je dodala da mnoge studije pokazuju da su žene zastupljene sa svega dva posto u međunarodnim prodajama umetnina, uz veoma mali broj stalnih izložbi žena autora.

Podsetivši da su tokom istorije žene uglavnom predstavljane kao muze, žene, ljubavnice i ćerke, Halačeva je dodala da su, sa druge strane, težile da svojom kreativnošću postignu ravnopravnost i prevaziđu stereotipe polova.

Halačeva je ocenila da su "pionirke umetnosti bile agenti društvene promene", i dodala da EU pridaje veliku važnost ženskim pravima, uključujući žena aktivnih u umetničkoj i kulturnoj sferi.

 

Predstavnica ambasadorke Ujedinjenih nacija u Srbiji Jelena Milovanović je oceniola da 51 posto populacije čine žene, i da "ne možemo govoriti o razvoju ako ne bude uključeno 51 posto u svim sferama, pogotovo umetnosti".

U okviru konferencije predviđena je i izložba "Ženske umetničke priče", umetnica okupljenih oko Artlinka Tamare Kusovac, Ivane Martić, Marije Dokmanović, Milice Živadinović i Ljiljane Burčul u prostoru Muzeja Vuka i Dositeja, u saradnji sa njegovim kustosima Miodragom Tomićem i Elijanom Gavrilović.

Predviđeno je da u muzičkom delu nastupe violončelistkinje Isabel Važ iz Portugala, pijanistkinja Višekrune Janković i violinstkinje Lane Zorje.

"Ženske umetničke veze" Artlink organizuje kao deo aktivnosti svog Artlink festivala, u Muzeju Vuka i Dositeja i Mađarskom kulturnom centru, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Muzeja Vuka i Dositeja, Narodnog muzeja Srbije, Ambasade Portugala, EU info centra i Hungarikuma – odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske.