27. septembar 2023 21:24

Otvorena izložba Teodore Rakidžić „O drumu bez dna” u beogradskoj Galeriji ŠTAB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba Teodore Rakidžić „O drumu bez dna” u beogradskoj Galeriji ŠTAB

Foto: Galerija ŠTAB, promo

BEOGRAD - Izložba „O drumu bez dna“ umetnice Teodore Rakidžić otvorena je večeras u beogradskoj Galeriji ŠTAB, u prizemlju Tržnog centra Galerija Belgrade.

Kako je primetila Mira Vujović, istoričarka umetnosti, eksterijer, senka i fasada neki su od ključnih elemenata koji okupiraju pažnju autorke radova na novoj izložbi u Beogradu na vodi.

Umetnica Teodora instiktivno bira kadar sa kojim se sreće, i nakon što oseti posebnu povezanost, ona ga zamrzava fotoaparatom. Onda ta fotografija pohranjuje trenutak spoznaje i prepoznavanja, postaje tačka iz koje stvara svoj rad.

"Iako su Cuca Sokić i Nedeljko Gvozdenović predstavljali često enterijere kao mesta intimnog, pored uslovnog vizuelnog utiska i poetike, koja se može osloniti na njihove radove kroz bliskost umetničkog prepoznavanja, Teodora uspeva da liriku intimnog prenese u javni prostor", zaključila je Vujović.

Izložba će biti otvorena do 8. oktobra, radno vreme galerije ŠTAB je svakog dana od 10 do 21 čas, a ulaz je slobodan.

Međunarodna kompanija "Belgrade Waterfront" kroz podršku ovakvim projektima ima cilj da omogući domaćim stvaraocima da se afirmišu široj javnosti.

Teodora Rakidžić (28) je rođena u Beogradu gde je završila osnovne akademske studije (2019), kao i master na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (2020). Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Priredila je 10 samostalnih izložbi, a od 2021. godine je zaposlena na FLU kao istraživač-pripravnik.

Tokom 2019. godine autorka večerašnje izložbe je išla na Letnju akademiju umetnosti u Salzburgu, na predmet Slikarstvo i bila učesnik radionice "Beleške o pristupima nemačke umetnice Katarine Hinsberg" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Ove godine ona je realizovala samostalnu izložbu u okviru rezidencijalnog boravka u Diseldorfu (Nemačka).