13. novembar 2023 22:04

Prvi festival "Muzetea" počeo večeras u Konaku knjeginje Ljubice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prvi festival "Muzetea" počeo večeras u Konaku knjeginje Ljubice

Foto: shutterstock.com/Sanga Park, ilustracija

BEOGRAD - Prvi međunarodni festival muzejskog teatra "Muzetea" otvoren je večeras u Konaku knjeginje Ljubice monodramom "Vetar i zastave" u kojoj glumac Nikola Šurbanović oživljava lik Tanaska Rajića.

Do 16. novembra u Beogradu, biće odigrano sedam predstava u četiri muzejske institucije.

U Konaku knjeginje Ljubice večeras je na programu predstava "Ester", u Etnografskom muzeju 14. novembra "Nenapisana pisma" i "Ja ću tebi ljuba biti", u Muzeju nauke i tehnike 15. novembra "Pupin - poslednji san" i "Lizistrata", a 16. novembra u Domu Jevrema Grujića "Dve žene i jedan rat".

U okviru festivala "Muzetea" izvode se predstave nastale u srpskoj muzejsko-teatarskoj produkciji i nekoliko predstava iz inostranstva, a produkcije muzejskog teatra uglavnom podrazumevaju mobilne forme, i gostujuće predstave su manje zahtevne od standardnih gostovanja institucionalnh teatara.

Projekat doprinosi rodnoj ravnopravnosti tematskom obradom položaja žena u različitim društvenim okolnostima, a tu je i zastupljenost žena u festivalskom timu u kojem čine većinu i nalaze se na najodgovornijim mestima.

Žiri festivala čine dramaturzi Nina Mazur iz Nemačke i Gordana Goncić, direktor Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, turizmolog Jadranka Đorđević i glumac Andrija Daničić, a kako je najavljeno na Festivalu će biti održan i okrugli sto na temu muzejskog teatra u kome učestvuju pozorišni i muzejski kulturni poslenici.

Partneri festivala "Muzetea" su Muzej grada Beograda, Etnografski muzej, Muzej nauke i tehnike, Dom Jevrema Grujića, grad Beograd, Udruženje ljubitelja Skadarlije, kao i Turistička organizacija Beograda.