15. novembar 2023 20:03

Otvorena izložba "Daj mi krila jedan krug" u Galeriji Singidunum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Daj mi krila jedan krug" u Galeriji Singidunum

Foto: Shutterstock.com/ blurAZ, ilustracija

BEOGRAD – Izložba “Daj mi krila jedan krug” autorke Katarine Ljubinković - Zorkić otvorena je večeras u Galeriji "Singidunum" u Beogradu i trajaće do 23. novembra.

Nova izložba, prema zamisli umetnice, predstavlja putovanje kroz realni prostor, ali i u izmaštane i sanjane predele.

Slobodno se kretati i putovati, obilaziti predele i posmatrati boje i oblike, planine, ravnice i ustalasano ili mirno more, sve bi moglo kad bi imao krila. Tada bi se otvarali novi i nesanjani vizuelni utisci, i mašta bi mogla da živi svoj život u izobilju i lepoti viđenog", istakla je umetnica.

Katarina Ljubinković Zorkić je rođena u Beogradu 1955. godine, i u rodnom gradu je završila školu za industrijsko oblikovanje, odsek grafike (1975), kao i School Of Classical Chinese Painting u Bangkoku (Tajland) 1988. godine.

Osim slikarstva, autorka se bavi ilustracijom i likovnom opremom knjiga, časopisa, kataloga, plakata, a živi i radi u Beogradu kao slobodan umetnik.

Ljubinković - Zorkić u karijeri je imala 23 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu i učestvovala na više od 300 grupnih postavki, kao i u radu 30 likovnih kolonija u Srbiji.

Trostruki je dobitnik godišnje nagrade za slikarstvo ULUPUDS-a (1993. 1995. i 2000), slikarske nagrade "Filip Moris" 2004, kao i 15 otkupnih nagrada.

Član je ULUPUDS-a od 1977, a 2000. godine je stekla status istaknutog umetnika.

Slike umetnice se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama (Narodni muzej, Beograd, Narodna biblioteka, Beograd, Ministarstvo kulture Srbije, Vlada Republike Srbije, Kulturni centar Varvarin, kolekcija akvarela - Dom omladine Kragujevac, Kolekcija Umetničke kolonije Ečka, Zrenjanin, Biblioteka Glovinski-Muzej ilustracija, Varšava (Poljska)).