19. januar 2024 13:56

Arhiv Jugoslavije obeležio 74 godina otvaranjem izložbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Arhiv Jugoslavije obeležio 74 godina otvaranjem izložbe

Foto: Shutterstock.com/ blurAZ, ilustracija

BEOGRAD - Arhiv Jugoslavije je danas obeležio 74 godine od osnivanja prigodnom izložbom "74 godine Arhiva Jugoslavije" koja donosi materijale iz njegovog rada od osnivanja do danas, a biće otvorena do 9. februara.

U svom obraćanju zvanicama, direktor Arhiva Jugoslavije Milan Terzić je istakao da se mogu podičiti dugom tradicijom, od osnivanja 21. januara 1950. dok je današnje ime dobijeno zvanično 1964. godine, a nalaze se u zgradi koja je spomenik kulture, kao zadužbina kralja Aleksandra Karađorđevića.

Terzić je dodao da se u Arhivu Jugoslavije nalazi 40 kilometara građe, da je to najveći arhiv na prostoru bivše Jugoslavije, a treba još da se donese 28 kilometara građe, kako bi se kompletirali fondovi od 1918. do 2006. godine.

Prema njegovim rečima, Arhiv Jugoslavije je "veliko blago" sa 885 fondova i zbirki, a tu su i oko 50.000 fotografija, kao i oko 29.000 knjiga i periodike.

"Na nama je da čuvamo ovo nasleđe, da vidimo šta imamo, da nam pomogne u kom pravcu ćemo, kako ćemo, da bi u teška vremena našli prave puteve izlaska", naglasio je Terzić.

Arhiv Jugoslavije se može pohvaliti da je 2023. u UNESKO-vu memoriju sveta ušla njihova zbirka dokumenata o prvoj Konferenciji pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine.

Posetioci na izložbi "74 godine Arhiva Jugoslavije" mogu videti na brojnim panelima sa tekstom i fotografijama dokumentovanu istoriju oveinstitucije, reprezentativna originalna dokumenata iz fondova i zbirki, kao i izdanja Arhiva Jugoslavije, koji je osnovan 21. januara 1950. godine.

Izložba je podeljena na 12 celina, odnosno istorijat, zgrada Arhiva, preuzimanje i smeštaj, čitaonica, biblioteka, laboratorija za konzervaciju i restauraciju, sređivanje i obrada arhivske građe, izdavačka delatnost, izložbena aktivnost, saradnja, digitalizacija i razvoj informacionih tehnologija.