13. jun 2024 22:10

Selaković u Jagodini otvorio izložbu „Pomorišac – Vasa Pomoriški“

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković u Jagodini otvorio izložbu „Pomorišac – Vasa Pomoriški“

Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

JAGODINA - Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je danas u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini gostujuću izložbu Galerije Matice srpske „Pomorišac – Vasa Pomoriški“, koja predstavlja dela velikog umetnika iz kolekcija različitih muzeja.

Selaković je istakao da je posle Novog Sada izložba došla upravo u Jagodinu, kao drugi grad u Srbiji u kome je prikazana i dodao da je Vasa Pomorišac jedna od najmarkantnijih figura srpske umetnosti.

"Ono što mi danas podrazumevamo da nema modernosti bez tradicije, da nema visoke umetnosti bez razumevanja svakodnevice, da nema kosmopolitizma bez patriotizma i još mnogo toga što je danas očigledno istinski obrazovanom čoveku i istinski slobodnom društvu, u njegovo vreme moralo je da bude izboreno nadahnućem, hrabrošću i upornošću, zalaganjem i dara i glave, u ime ličnog, umetničkog i nacionalnog dostojanstva", precizirao je Selaković, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministar je ukazao da čak i ne upuštajući se u bilo koji pojedinačan motiv obilja slika Vase Pomorišca kojim se odlikuje i život sam, veličanstveno je da svako delo uspeva u onome što svaki umetnik želi, a dostižno je samo ponekom majstoru – ne da samo opisuje život, već da nas dobrom životu uči.

„Zato dugujemo zahvalnost ovom velikom umetniku čije delo govori i o smislu umetnosti, ali i o suštini ljudskosti. Borbe koje je vodio, vodio je da bismo mi baštinili pobede, dok je ožiljke odneo sa sobom. Zato će Ministarstvo kulture nastaviti da sa entuzijazmom i ljubavlju kojom nas je Vasa Pomorišac nadahnuo, pomaže i podržava sve ono i sve one koji marljivo rade na uzdizanju svesti o ovom geniju i njegovom predivnom delu, za nas i generacije koje dolaze“, naglasio je Selaković.

Selaković je zaključio da je Vasa Pomorišac jedan od fantastičnih primera razvoja jednog umetnika i pravi obrazac nastajanja umetnika koji čeka pravo vreme da bude u svoj svojoj veličini i punoći i poručio da je to vreme došlo i da je to vreme započela Galerija Matice srpske, organizujući ovu izložbu prvo u Novom Sadu, a od danas i u Jagodini.

Izložba „Pomorišac – Vasa Pomoriški“ biće otvorena do 8. septembra. Postavka je rezultat saradnje dve republičke ustanove kulture, pa će u Galeriji Matice srpske sutra biti otvorena gostujuća izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić“ Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.