14. jun 2024 21:46

Izložba "Svesno napuštanje realnosti": Ilija Bosilj i Sava Sekulić u Galeriji Matice srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Svesno napuštanje realnosti": Ilija Bosilj i Sava Sekulić u Galeriji Matice srpske

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ Andrej Pap

NOVI SAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je večeras u Galeriji Matice srpske izložbu "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić", koja je, kako je ocenila, višestruko važna za kulturnu scenu Novog Sada i cele naše zemlje.

"Publika će na prvom mestu moći da vidi dela stvaralaca čiji je rad obeležio čitavu jednu umetničku epohu na ovim prostorima. Od ne manje važnosti je i činjenica da je izložba najslikovitiji primer odlične međunarodne saradnje u oblasti kulture i ujedno još jedan pokazatelj koliko ona zbližava narode i pojedince", izjavila je Gojković.

Predsednica vojvodjanske vlade podsetila je i da je 2023. godine, Ministarstvo kulture podržalo tu izložbu u okviru projekta međunarodne saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti, saopštila je pokrajinska vlada.

"Bogato stvaralaštvo Bosilja i raznovrstan tematski opus Save Sekulića danas su s punim pravom svrstani među najdragocenije stranice naše savremene i moderne umetnosti", kazala je predsednica Gojković.

Dodala je da je reč o reprezentativnom projektu, koji je uspeo da jedan mali ali vredan segment naše kulturne baštine na atraktivan način predstavi i publici u Italiji.

Izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" predstavlja 70 radova tih umetnika iz različitih muzejskih kolekcija, a prate je i dva dokumentarna filma.

Na otvaranju izložbe su se obratili i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe dr Ivana Bašičević Antić i predsednik Fondacije Busolera Branka Fabio Čei.