20. jun 2024 12:42

Maja Gojković obišla izložbu posvećenu impresionizmu u Muzeju "Orsej" u Parizu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković obišla izložbu posvećenu impresionizmu u Muzeju "Orsej" u Parizu

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE

PARIZ - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obišla je danas izložbu u Muzeju „Orsej“ u Parizu organizovanu povodom obeležavanja 150 godina impresionizma, saopteno je iz Pokrajnske vlade.

Tim povodom, predsednica Gojković sastala se sa savetnikom predsednika Muzeja "Orsej" za međunarodne odnose Nikolom Gauzerandom.

Izložba, na kojoj je predstavljeno blizu 130 dela, postavljena je u znak sećanja na 15. april 1874. godine kada je u glavnom gradu Francuske otvorena prva izložba impresionista.

Tog dana, Mone, Renoar, Dega, Morizo, Pisaro, Sisli i Sezan odlučili su se osloboditi pravila svojom izložbom, izvan službenih kanala, čime je rođen novi umetnički pokret – impresionizam.

Ovaj projekat započet je 2017. godine u instituciji koja skladišti najveći broj impresionističkih dela u svetu, njih gotovo 500.

Izložba je organizovana u saradnji sa drugom najznačajnijom muzejsko-galerijskom institucijom s impozantnom kolekcijom impresionističkih dela izvan Francuske – Nacionalnom galerijom umetnosti iz Vašingtona.

Obilasku izložbe prisustvovali su upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci prof. dr Sarita Vujković i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić.