2. jul 2024 14:17

Bitef od 25. septembra do 4. oktobra: Pred publiku stiže slavni Komedi fransez

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bitef od 25. septembra do 4. oktobra: Pred publiku stiže slavni Komedi fransez

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) biće održan od 25. septembra do 4. oktobra, pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet", uz prvi dolazak u Srbiju Komedi fransez, najavili su danas organizatori.

Umetnički direktor i selektor BItefa Nikita Milivojević je rekao na konferencija za novinare da će 58. Bitef otvoriti Dens on ansambl iz Berlina, koji će 25. septembra izvesti plesnu predstavu "Mekšanje" koreografa Hristosa Papadopulosa, u "Madlenijanumu".

Podsetivši da je običaj da Bitef bude otvoren spektakularnom predstavom, Milivojević je rekao da su odlučili da promene strategiju, pošto "Mekšanje" "nije spektakl u doslovnom smislu - to je duhovni spektakl".

"Ona je sve što ne očekujete od plesne predstve. Plesači imaju preko 40 godina, minimalistička je u formi, kao metronom precizna, pokušava da nas uvuče u ritam dugačiji od onog kog donesemo sa ulice, iz svakodnevnog života, gotovo je ritam molitve", naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, "Hekuba, ne Hekuba" Komedi fransez iz Pariza je jedna od predstava koje će obeležiti Bitef, izvođenjem 26. i 27. septembra u Narodnom pozorištu.

Milivojević je naglasio značaj prvog gostovanja u Srbiji "čuvenog Molijerovog pozorišta", i podsetio da je predstavu režirao Tijago Rodrigeš, jedno "od najznačajnijih evropskih imena".

Naglasivši da je "Hekuba, ne Hekuba" "zaista važna, uzbudljiva i nemoguće je propustiti", Milivojević je dodao da je predstava Komedi franseza bavi mitom o Hekubi na novi način, na uvek aktuelan način borbe pojedinca protiv sistema.

Izvršna direktorka i koselektorka Bitefa Ksenija Đurović je rekla da će Rodrigeš "najverovatnije doći", dok u Beograd dolazi Karolina Bjanki, čija autorska predstava "Trilogija snage kučke - I poglavlje: Nevesta i laku noć, Pepeljugo" 3. i 4. oktobra u Pozorištu na Terazijama zatvara festival.

Dramaturg i koselektorka Bitefa Tijana Grumić je ocenila da je Bjanki među najnovijim i najuzbudljivijim imenima koja se bave radikalnim i revolucionarnim pomeranje granica izvođačkih umetnosti.

"U preformansu koji se bavi pitanjem seksualnog nasilja, uzima GHB drogu na sceni, koju napasnici uzimaju da zlostavljaju žrtve. Tu pravi radikalni pristup izvođenju", navela je Grumić.

Kako je najavljeno, u okviru Bitefa biće izvedena 27. i 28. septembra u Bitef teatru predstava "Seksualno vaspitanje II: Borba", Slovenskog mladinskog gledališča, Maske i Mesto žensk, iz Slovenije.

U Galeriji "Podrum" Kulturnog centra Beograda biće 28. i 29. septembra izvedena predstava "Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: Šta bi rekla Čelsi Meni", u izvođenju Hop.La!, autora Irene Ristić i Đorđa Živanovića Grgura.

Kako je najavljeno, Beogradsko dramsko pozorište i Mestno gledališče ljubljansko izvešće u BDP-u 30. septembra "Budućnost" autora Žige Divjaka i Gregora Zorca.

Centar za dramsku umjetnost iz Hrvatske i Via Negativa i Mesto žensk iz Slovenije donose 30. septembra i 1. oktobra u Bitef teatar predstavu "This Is My Truth, Tell Me Yours", autorke Jasne Žmak.

Na programu Bitefa je 1. oktobra u BDP-u predstava "Pukotina" Mestnog gledališča ljubljansko, autorke Rouz Selavi u režiji Jana Krmelja.

Iz Bitefa je navedeno da će 1. i 2. oktobra, u naknadno određenom prostortu, biti odigrana predstava "Palmasola - Zatvorsko selo", Klara teaterprodukcionen iz Švajcarske i Santa Kruz de la Sijera iz Bolivije, u režiji Kristofa Frika.

Kako je najavljeno, Iz belgijskog NTGent 2. i 3. oktobra u Atelje 212 stiže predstava Antigona u Amazonu" po konceptu i režiji Mila Raua.

Milivojević je podsetio da je slogan Bitefa uzet iz romana Fjodora Mihailoviča Dostojevskog "Idiot", s tim da su stavili "malu zagradu".

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje "da li će lepota spasiti svet ili neće, da li svetu ima spasa i da li ga vredi spasavati".

Milivojević je istakao da se na tematskom planu Bitef bavi "preispitivanje arhetipova ženskosti, tumačenjem iz novih perspektiva poznatih heroina kao što su Hekuba i Antigona".