2. jul 2024 15:30

U Čačku otvoren Rusko-beloruski kulturni centar

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Čačku otvoren Rusko-beloruski kulturni centar

Foto: TANJUG/JOVAN NIKOLIĆ

ČAČAK - U Čačku je danas otvoren Rusko-beloruski kulturni centar u kome će građani moći da uče o ruskoj kulturi.

Predviđeno je i da centar ima školu za učenje ruskog jezika na tri nivoa.

Pomoćnica gradonačelnika Čačka Marjana Petronijević rekla je da će time dve države još više da se povežu i nastave tradicionalno prijateljstvom.

Ministar savetnik u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konanihin rekao je da će Rusko - beloruski kulturni centar biti samo jedna tačka saradnje.

"Tu je istorijsko - kulturna saradnja, rusko - srpsko nasleđe, koje nas veže više stotina godina. Druga stvar, ekonomska saradnja, ona se menja svaki mesec i ima velikih mogućnosti za takvu saradnju i trebalo bi je iskoristiti. Treća stvar je omladina. Rusija i Belorusije nude više mogućnosti za srpsku decu, da ona nastave svoje školovanje, radi se o studiranju. Svake godine Rusija daje sve više i više stipendija za sve fakultete, ovde ljudima samo fali informacija. Šteta je da samo ljudi iz Beograda idu u Rusiju da studiraju. Takođe, Ruska Federacija ima poseban program za pomoć dece i školama koji uče ruski jezik", kazao je Konanihin.

Savetnik ambasadora Republike Belorusije Pavel Mironov zahvalan je rukovodstvu Čačka na podršci u otvaranju Rusko - beloruskog centra.

Inače, posle Beograda, Čačak je prvi grad u Srbiji gde je otvoren Rusko - beloruski kulturni centar.