3. jul 2024 14:24

Izložba "Sve boje Vorhola" biće otovrena 8.jula u Salonu Muzeja grada Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Sve boje Vorhola" biće otovrena 8.jula u Salonu Muzeja grada Beograda

Foto: Shutterstock.com/ blurAZ, ilustracija

BEOGRAD – Portreti Merlin Monro, Marte Graham, planetarno poznate limenke supe "Kambel" deo su postavke izložbe “Sve boje Vorhola” koja će biti otvorena 8. jula u galeriji Salon Muzeja grada Beograda, saopštili su danas organizatori.

Kako je navedeno, posetioci izložbe imaće priliku da pogledaju 40 grafika čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola, koje je pažljivo odabrao jedan od najistakniutijih evropskih galerista Lazar Vujić.

Najskuplje delo u umetnosti 20. veka - čuveni portreti Merilin Monro, zatim portret Marte Graham, planetarno poznate limenke supe "Kembel","Space friut" i "Cveće" biće deo postavke najavljene izložbe.

Kako piše u saopštenju, Endi Vorhol je bio američki umetnik, filmski reditelj i pisac i najistaknutiji predstavnik pop-art pravca.

Diplomirao je komercijalnu umetnost 1949. godine i radio reklamne ilustracije za časopise poput Vogue i Harper's Bazar.

Iako je bio uspešan reklamni ilustrator, umetničke galerije su ga isprva odbijale, pa je počeo da spaja komercijalu i umetnost, čime je postao jedan od najpoznatijih američkih umetnika.

Njegova prva samostalna pop-art izložba održana je 1962. godine u Njujorku, gde su predstavljeni radovi poput "Merilin Diptih" i "100 konzervi supe".

Vorholov studio "Factory" bio je kultno mesto okupljanja umetnika i slavnih ličnosti tokom 60-ih godina.

U 70-im godinama, Vorhol je počeo da portretiše bogate ličnosti, a jedan od njegovih poznatih portreta je portret Mao Cedunga iz 1973. godine.

Vorhol je preminuo 22. februara 1987. godine u Njujorku i ostao je poznat po izjavi da će “svako imati svojih 15 minuta slave”.

Izložba “Sve boje Vorhola” je u privatnom vlasništvu kolekcionara Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića iz Slovenije, a organizatori su Muzej grada Beograda i Centar beogradskih festivala (CEBEF).