4. jul 2024 19:00

U Narodnom muzeju Srbije otvorena izložba o rimskoj masovnoj grobnici kod Skoplja

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Narodnom muzeju Srbije otvorena izložba o rimskoj masovnoj grobnici kod Skoplja

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD  - Izložba "Jedna slika mračne strane rimske istorije. Skupi - masovna grobnica" Muzeja grada Skoplja otvorena je večeras u Narodnom muzeju Srbije (NMS), gde traje do 11. avgusta.

U svom obraćanju zvanicama i posetiocima, direktorka NMS-a Bojana Borić Brešković je rekla da je "neuobičajena izložba" organizovana u okviru programa saradnje Srbije i Severne Makedonijem u oblast kulture, koja je deo inicijative "Otvoreni Balkan".

Prema njenim rečima, nastanak grobnice se može staviti na kraj trećeg ili početak četvrtog veka, a u njoj su sahranjeni muškarci starosti od 16 do 60 godina, verovatno meštani Skupi angažovani u rimskoj vojsci.

"Razlog masovne egzekucije nije rasvetljen, a uporišta nema u pisanim izvorima", naglasila je Borić Brešković.

 

Direktor Muzeja grada Skoplja Panče Velkov je podsetio da je 2011. godine "izašlo na video izuzetno i nesvakidašnje otkriće" masovne grobnice 200 muškaraca, koji su nasilno ubijeni dekapitacijom.

 

Velkov je istakao da su se ovim otkrićem i izložbom "suočili sa mračnom stranom rimske istorije, koju su vešno prikrivali antički autori".

Izložba je multimedijalni prikaz masovne grobnice otkrivene u jugoistočnoj nekropoli Skupi, jednog od najvećih rimskih gradova na Balkanu i jedinog sa statusom kolonije na području današnje Severne Makedonije.

Posetioci mogu videti fotografije iskopavanja i grobnice, izložene su delovi lobanja i kostura, uz nekoliko skulptorskih rekonstrukcije lica i glava žrtava, a sve prate tekstovi bogati podacima.

Istraživanje grobnice sa masovnom sahranom i realizacija izložbe rezultat je rada multidisciplinarnog tima Muzeja grada Skoplja, Arheološkog muzeja Makedonije i Instituta za sudsku medicinu, kriminologiju i medicinsku stomatologiju.

Kako je navedеno, zbog paralelne primene arheologije, fizičke i forenzičke antropologije, istraživanje predstavlja pionirski poduhvat na našim prostorima.

Multimedijalni pristup u realizaciji izložbe, uz primenu nekoliko klasičnih i savremenih umetničkih disciplina, predstavlja inovaciju u severnomakedonskoj muzeologiji, posebno kada je reč o predstavljanju arheoloških otkrića.