5. jul 2024 20:55

Otvorena izložba Anatomija zvuka Marka Kusmuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba Anatomija zvuka Marka Kusmuka

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Izložba "Anatomija zvuka“ slikara Marka Kusmuka otvorena je večeras u Salonu Muzeja grada Beograda.

Kusmuk je zahvalio Muzeju grada Beograda i njegovoj direktorki Jeleni Medaković na pozivu, kojem se, kako je rekao, vrlo rado odazvao poznajući prostor Salona i njegovu saradnju sa drugim umenticima.

Povodom otvaranja izložbe koja će do 28. jula predstaviti njegovih 65 radova, Kusmuk je zahvalio na prisustvu i ministru kulture Nikoli Selakoviću.

Istoričarka umetnosti Milica Grujić je istakla da je Kusmuk talentovani umetnik koji među veštinama poseduje "sklonost eksperimentisanju, studioznost ka delu prethodnika i zagledanost u istoriju".

Prema njenim rečima, Kusmuk "materijalnu realnost ne uzima zdravo za gotovo", a njegovo delo prevazilazi trodimenzionalnu ravan i burno oslobađa njenu stvarnu postojanost.

Ocenivši da "ima onoliko svetova koliko ima očiju, ušiju i tela", Grujić je dodala da "Kusmukov poriv da nam skine koprenu s očiju u biti nije desturktivan i nihilisitčki", već potiče iz detinje radoznalosti i mladalačkog poleta.

"Kusmuk ne pruža faksimil realnosti, jer tako nešto, ako i postoji, nije ono što vide oči, uši čuju i usta kušaju", navela je Grujić.

Kako je navedeno u najavi izložbe, motiv na radovima predstavljenim izložbom "Anatomija zvuka“ je uvo, koje se često u savremenoj umetnosti pojavljuje u delima koja istražuju teme komunikacija, a Kusmuk kroz radove preispituje čin slušanja, pouzdanost čula i univerzalnu istinitost primljenih informacija.

Sarajlija Kusmuk je u rodnom gradu završio Akademiju likovnih umjetnosti na slikarskom odseku, magistrirao je 2008. godine u Rimu na Akademi dele bele arti, a doktorske studije završava 2016. godine odbranom disertacije "Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja“ u klasi profesora Miloša Šobajića.

Kusmuk živi i radi u Beogradu, a kao samostalni umetnik izražava se kroz slikarstvo i crtež.