10. jul 2024 08:48

Milićević otvorio tradicionalnu manifestaciju Carevčevi dani u Velikom Gradištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević otvorio tradicionalnu manifestaciju Carevčevi dani u Velikom Gradištu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DUŠAN VELJOVIĆ

VELIKO GRADIŠTE - Ministar bez portfelja Đorđe Milićević otvorio je u utorak uveče tradicionalnu manifestaciju "Carevčevi dani“ koja se u čast velikog srpskog muzičara Vlastimira Pavlovića Carevca ove godine održava po 30 put u Velikom Gradištu.

"Carevac je bio je mnogo više od muzičara i dirigenta. Bio je veliki patriota i pokazao je ljubap prema svojoj otadžbini kao dobrovoljac i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Borio se za slobodu svog naroda, zbog čega je platio skupu cenu ropstva u logorima na Banjici i Dahauu", naglasio je Milićević.

Kroz Carevčev predani rad, mnoge narodne melodije su sačuvane i ostale žive zahvaljujući njegovom vernom interpretiranju, saopšteno je iz kabineta ministra zaduženoig za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

Njegove kompozicije, poput "Svilen konac” i "Nizamski rastanak”, postale su deo našeg kulturnog nasleđa i nezaboravne muzičke ostavštine. Osnivanjem i vođenjem Narodnog orkestra Radio Beograda, Carevac je postavio temelje za vrednovanje narodne muzike i postao simbol izvorne interpretacije narodnog melosa.

Bogatom kulturno-umetničkom programu koji je u čast Carevca organizovao predsednik opštine Dragan Milić, sinoć je prisustvovalo više od hiljadu građana Velikog Gradišta i gostiju iz cele Srbije i dijaspore.