26. avgust 2024 14:09

Darko Perić: Snimanje filma "Dunav je moje more" bilo je poput avanture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Perić: Snimanje filma "Dunav je moje more" bilo je poput avanture

Foto: PROMO

SMEDEREVO – Glumac i scenarista Darko Perić rekao je Tanjugu da je snimanje kratkometražnog dokumentarnog filma "Dunav je moje more" proteklo poput avanture i da ga je kao glumca oblikovao angažman u Španiji, a posebno u televizijskoj seriji "La casa de papel".

Govoreći o filmu, Perić je Dunav uporedio sa ljudskim bićem, podsetio da je ona najveća reka, posle Volge, u Evropi i da povezuje nekoliko država.

"Veliki su gradovi na Dunavu, ljudi znaju za Dunav, ali ne znaju za mala sela koja imaju ovu božanstvenu reku pred sobom. Pošto sam odrastao u blizini Dunava, za mene je Dunav punjač sa jakom pozitivnom energijom", rekao je on.

Ovaj film prožet je nostalgijom ka prostoru gde su Perića formirale prve misli i sećanja, a on je poredivši Beograd sa Istanbulom jer ima dve reke, a Istanbul dva mora, napomenuo da je Dunav prirodni fenomen.

"To je bio triger da napravim ovako nešto pošto već dugo živim u inostranstvu, i ne dolazim tako često u Srbiju", rekao je Perić.

U filmu, Perić izbegava patetiku koja prati susret s rodnim mestom i kroz oči svetskog putnika i avanturiste prenosi doživljaj Kladova i njegove okoline.

Prema njegovim rečima filmskog reditelja i vizuelnog umetnika Lazara Bodrožu upoznao je na Filmskom festivalu u Sidžesu pre šest godina, a idejni pokretač filma bio je njihov producent Vladimir Adžić koji je okupio ekipu

"Snimanje filma je bilo poput avanture kroz tri dana druženja i razgledanja prirode Kladova. Nas petero je selo u džip i šetalo se po okolini Kladova, saradnja je bila kao ekskurzija i bilo je fantastično", rekao je, kroz smeh, Perić.

Perić je prepoznatljiv po ulozi Helsinkija u španskoj televizijskoj seriji "La casa de papel", a rekao je da ga je angažman u Španiji oblikovao kao glumca.

"Dugo radim u Španiji, na velikoj seriji "La casa del papel" sam radio četiri ipo godine i tu sam stekao dosta stručnosti", rekao je Perić.

Ova serija prikazivana je na Netfliksu, a osvojila je i nagradu "Emi" za najbolju dramu na 46. godišnjoj međunarodnoj dodeli.

Perić je započeo svoju profesionalnu karijeru 2008. godine u Španiji, glumio je u španskoj seriji "Crematorio"(2010), zatim u filmu "A perfect day" (2015) u režiji Fernanda Leona de Arnoe, zajedno sa Bensiom del Torom i Timom Robinsom.

Ulogu u španskoj seriji "Mar de Plastico" dobio je 2016. godine, a igrao je i u brojnim nezavisnim kratkim filmovima i pozorišnim predstavama u Srbiji, Rumuniji i Nemačkoj.

Film "Dunav je moje more" dostupan je na jutjubu, a planirana je i svetska premijera ove godine na Dunav film festu, ali je, zbog tehničkih problema, odložena za neku drugu priliku.