18. septembar 2024 23:43

Film "Lazarev put" premijerno prikazan u Mts Dvorani u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Lazarev put" premijerno prikazan u Mts Dvorani u Beogradu

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Film o kafkijanskoj realnosti "Lazarev put" reditelja Ivana Jovića, a po scenariju Monje Jović premijerno je prikazan večeras u Mts Dvorani u Beogradu.

Pre početka projekcije crvenim tepihom prošetali su glumci i autori filma, a glumac Ivan Bosiljčić koji igra naslovnu ulogu rekao je Tanjugu da je igrati Lazara bilo izuzetno kompleksno i nadahnuto, kao što je, kako je naveo, i sam film.

"Ovo je jedan poetski, art-haus film i voleo bih da ga što više ljudi pogleda. Još od filmova "Isceljenje" i "Zaveštanje" reditelja Ivana Jovića imao sam želju da se nađem u jednom takvom procesu i drago mi je što sam deo ovoga, ovo je moja neostvarena želja", rekao je Bosiljčić.

On je naveo da je film prikazan na brojnim svetskim festivalima, da je osvojio brojne nagrade i da je namenjen svima.

"Namenjen je svakom ko traga za smislom. Film je kao jedno malo ogledalo i svako ko dođe da pogleda, pogledaće u sebe i duboko sam uveren da će naći odgovor", smatra Bosiljčić.

Pred premijeru održan je kratak koncert grčkih muzičara Vasilisa Cabropulosa i Nektarije Karanci koji su komponovali i izvodili muziku za film.

Nakon koncerta započela je projekcija filma o uličnom putniku Lazaru koji se našao na malom mediteranskom ostrvu.

Boraveći na tom ostrvu, u njemu se javlja želja za povratkom kući, ali se njegov odlazak sa ostrva komplikuje sa neobičnom ostrvskom administracijom.

Ta obična administrativna pitanja počinju da zalaze u najintimnije Lazarove živote.

Uloge tumače Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Žarko Radić, Bojan Žirović, Ana Ćuk, Judita Franko i drugi.

Na kraju filma autorska ekipa poklonila se publici i nagrađena je višeminutnim aplauzom.