22. oktobar 2024 14:35

Kanski pobednik film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" na festivala Slobodna zona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kanski pobednik film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" na festivala Slobodna zona

Foto: Shutterstock.com/Viktoriia Ilinova

BEOGRAD - Svečano otvaranje 20. festivala "Slobodna zone" 6. novembra u Sava centru uveličaće autor Nebojša Slijepčević, najavili su danas organizatori.

Pre filma "Anora" Šona Bejkera, posetioci će moći da pogledaju 6. novembra (19:00) Slijepčevićev film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", koji je nedavno dobio "Zlatnu palmu" Kanskog festivala za najbolji kratkometražni film.

"'Zona' mi je jedan od najdražih festivala, nekako osjećam kao da smo rasli zajedno. Prvi put sam bio na festivalu još 2007. godine sa svojim prvim autorskim dokumentarcem 'Za 4 godine', i nakon toga mi je skoro svaki film prikazan na 'Slobodnoj zoni'", istakao je Slijepčevć.

Prema njegovim rečima, film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" je "rađen sa željom ne da šalje poruku, nego da potiče gledaoce na introspekciju i otvara prostor za raspravu".

"Inspiraciju za film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' pronašao je u kolumni Borisa Dežulovića o Tomi Buzovu, penzionisanom kapetanu JNA, koji se jedini pobunio protiv zločinima nad nedužnima, zbog čega je i sam ubijen, a grob mu se i danas ne zna", navedeno je u saopštenju.

U glavnim ulogama su Goran Bogdan, Dragan Mićanović, Aleksis Manenti, Silvio Mumelaš, Lara Nekić i drugi.

Mićanović je istakao da je to "film bolne tematike vezane za našu skorašnju istoriju o kojoj bi bilo jako važno i lekovito da pričamo, da ne ćutimo".

Kako je najavljeno, iste večeri kada i u Beogradu, 6. novembra "Slobodna zona" biće otvorena u bioskopima Sinepleks (Cineplex) arena u Novom Sadu, kao i Sinepleks u Nišu i u Kragujevcu.

U okviru "Slobodne zone" će do 11. novembra biti prikazano još 70 dokumentarnih i igranih ostvarenja u 15 programskih celina.

Festival su podržali potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.