8. maj 2023 13:50

Beldoks najavio selekciju Meteori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beldoks najavio selekciju Meteori

Foto: PROMO

BEOGRAD - Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks je najavio danas da će tokom trajanja od 10. do 17. maja u selekciji "Meteori" predstaviti 10 radikalnih arthaus filmova, dela hibridnih žanrova i dokumentarno-igranih formi.

Ono što spaja svih deset filmova u selekciji je hrabar, radikalni filmski izraz. Ovi autori pomeraju granice i konstantno preispituju ustaljene filmske forme.”, izjavio je umetnički direktor Beldoksa Marko Grba Sing.

Kako je istaknuto, u okviru "Meteora" 36. Beldoksa. 10 ostvarenja etabliranih autora i reditelja u usponu pokriće "širok spektar tema, preispitujući i neretko pomerajući granice izražajnih mogućnosti dokumentarnog filma".

"Alensvort" je film američkog dokumentariste Džejmsa Beninga koji se bavi izgubljenim gradom u Kaliforniji koji su za sebe izgradili crni Amerikanci početkom 20. veka, dok je "Ardenca" ostvarenje Danijele de Feliče, "poetično i puteno svedočanstvo mlade žene o seksualnom oslobođenju i političkom životu u Italiji tokom devedesetih godina".

U "Beleškama iz eremocena" rediteljka Vjera Čakanjova zamišlja budućnost kroz fiktivni razgovor sa viruelnim klonom i eksperimentisanje sa filmskom slikom,

dok "Cvetovi ljudskog tela" Helene Vitman prati Idu, vlasnicu broda sa posadom sačinjenom od petorice muškaraca, naveo je Beldoks.

"Gde je ova ulica? Ili Bez pre i posle" reditelja Žoaoa Ruija Gera da Mata i Žoaoa Rodrigeza otkopava geološke, urbanističke i socijalne slojeve Lisabona u procesu koji biva prekinut pandemijom, dok se "Himna izjebanih" Travisa Vilkersona, priseća pilota Vilijema Vilkersona, čija su odlikovanja poslužila za prikrivanje greške američke vojske tokom Vijetnamskog rata.

"Morate da dođete da vidite" španskog reditelja Jonasa Trube je melanholična i duhovita meditacija o prijateljstvu, umetnosti i savremenom svetu. a "Nestabilni predmet 2" Danijela Ajzenberga prati pravljenje protetičkih ruku u Nemačkoj, pravljenje rukavica u Francuskoj i fabriku džinsa u Istanbulu.

"Poslednje stvari" Amerikanke Debore Stratman nudi viziju evolucije i

izumiranja iz perspektive kamenja i drugog, a "Priča o Filipinskom nasilju" Lava Dijaza bavi se dobom opresivne vladavine filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa tokom druge polovine 20. veka.