20. maj 2023 10:50

Vojnofilmski centar "Zastava film" osvojio glavnu nagradu na festivalu "Zlatna buklija"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojnofilmski centar "Zastava film" osvojio glavnu nagradu na festivalu "Zlatna buklija"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

VELIKA PLANA - Vojnofilmski centar "Zastava film" Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane osvojio je tri nagrade na 18. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija" u Velikoj Plani, među kojima je i Gran pri za najbolji film.

Prestižnu nagradu osvojio je dokumentarni film "Herojska 37. motorizovana brigada" u konkurenciji više od 300 filmova iz 11 zemalja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

Film reditelja Marka Kamenice i snimatelja Mirka Lukanovića priča je o jednom vremenu i svojevrsno je svedočanstvo o doprinosu te herojske brigade odbrani otadžbine. Gledaocima verodostojno približava zadatke pripadnika 37. motorizovane brigade, borbe i dešavanja u zoni dejstava, a posebnu vrednost ostvarenju daju svedočanstva boraca koja su sačuvana od zaborava.

Prema rečima direktora "Zastava filma" pukovnika Gorana Ikonića, nagrade na najbolji način prikazuju raznovrsnost produkcije i značaj tematike kojom se Vojnofilmski centar bavi. Kako je naglasio, te nagrade potvrđuju da je VFC "Zastava film" na pravom putu i daju podstrek da nastave da rade još bolje i predanije.

Na ovogodišnjem festivalu, VFC "Zastava film" osvojio je tri značajna priznanja za različite teme – dve istorijske i jednu ekološko-turističku. Veliku nagradu "Zlatna buklija" dobio je i proslavljeni reditelj Đorđe Kadijević za naraciju u filmu "Oflag", a Medaljon "Zlatna buklija" dodeljen je filmu "Šume i vode Stare planine".