23. oktobar 2023 13:06

Glumica Minja Peković pobednica je festivala monodrame "Be:felon" u Bečeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Glumica Minja Peković pobednica je festivala monodrame "Be:felon" u Bečeju

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEČEJ - Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, Gran pri 11. izdanja pozorišnog festivala "Be:femon" u Bečeju, pripao je glumici Minji Peković za njenu monodramu "Bravo za klovna", saopštilanje direkcija u nedelju na društvenim mrežama.

Specijalne glumačke nagrade žiri je dodelio Nikolini Vujević za monodramu "Nina?" i Aleksi Jovčiću za monodramu "Major i Helena".

Takođe, Nagrada publike pripala je o ponovo Nikolini Vujević sa ocenom 4.97.

Ove godine, festival je besedom otvorio glumac Nebojša Dugalić, istovremeno predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, godinama jedan od najtraženijih umetnika u igranim TV serijama.

Osim otvaranja, upriličen je i razgovor sa Dugalićem za publiku.

Glumica Dušanka Glid Stojanović, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, bila je predsednica žirija, a članovi su njene kolege, glumci iz Novog Sada - Marija Medenica i Aron Balaž.

Kako je navedeno, 11. Be:femon okupio je mnoge mlade umetnike koji progovaraju slobodno o temi umetničke egzistencije, slobode, prava da budeš ono što jesi, da svoje strahove, frustracije, bolest i sve dileme oko osećaja uspeha i neuspeh umetnici istovremeno dovode u pitanje i podele sa publikom.

Ovogodišnji Be:femon ponovo potvrđuje da je festival regionalnog značaja i da svake godine okuplja sve više hrabrih umetnika, aktiviranih snagom da uđu u eskapizam stvaralaštva i formu monodrame gde izbegavaju svaku vrstu komfora.

Ove godine, kako je žiri naglasio, izdvojila su se tri spomenuta nagradjena ostvarenja, Gran pri festivala Minji Peković za monodramu „Bravo za klovna“ i Specijalne glumačke nagrade za monodrame „Nina?“ Nikoline Vujević i „Major i Helena“ Alekse Jovčića.

Kako je analizirao stručni žiri, "ova tri izvanredna, ubedljiva, snažna i suptilna ostvarenja pozorišnog stvaralaštva u punoj svojoj jasnosti, emotivnosti, krhkosti i snazi pružaju nam jasan emotivni i duhovni mizanscen duše kroz ono šta umetnica/umetnik prođe u svojoj odluci da živi iskreno i hrabro".

Takođe, sve tri monodrame ispituju lični identitet i identitet sredine.

Glumica Minja Peković sa poznatom i nagradjivanom predstavom "Bravo za klovna" otvara polje suočenja, odnosno sudara sa teškom bolešću, kada se kroz arhetipski lik klovna transformiše u ženu koja se nosi sa institucijama i snažnim identitetom sebe kao majke.

"Minja se publici predstavlja bez patetike tužnog klovna energijom glumca hazardera/klovna koji skače u čašu sa trampoline. Ona sa lakoćom dopire do publike koju ne opterećuje nego uspeva da joj pokaže svoju veliku veštinu i talenat, naglasio je žiri.

Dramska umetnica Nikolina Vujević je u svom kompletno autorskom projektu uspela sebe da predstavi kao glumicu početnicu, preosetljivu i sklonu emotivnim promenama raspoloženja.

Nakon toga ona publiku uvodi u jedan urnebesan svet varijetea i izrasta kroz predstavu kao egzotična, strasna, temperamentna, raskošna "brodvejska zvezda", vodeći kroz svoj preosetljivi svet nastao iz lavirinata Čehovljeve junakinje Nine u drami „Galeb“.

"Nikolina nam je predstavila vremensku elipsu svog stvaralaštva i perioda borbe za egzistenciju umetnika", napisao je žiri.

Glumac Aleksa Jovčić je izabrao temu koja na ovom festivalu, i u mnogo širim okvirima, najviše ruši stereotipe, baveći se tranzicijom transrodne osobe, majora JNA, koji je postao ikona transrodne manjine.

"Aleksa je u ovu monodramu utisnuo svoj unutrašnji svet krhkosti i vojničke volje, uključio je u tajni mikrosvet pank rok bend koji uživo na sceni svira pesme grupe "Goblini". Sklisko tlo ovog nastupa Aleksu svrstava u umetnika koji može da kroz svoja dalja interesovanja ide putem slobodnih i neukroćenih umetnika, kao što tim putem ide i ceo ovogodišnji festival "Be: femon", veoma uspešno organizovan i realizovan", zaključio je žiri čiji je predsednik glumica Dušanka Glid Stojanović.

Bečejski festival monodrame "Be:femon" okuplja najznačajnije pozorišne umetnike iz Srbije i regiona. Festival traje četiri dana tokom kojih se odigra od pet do sedam monodrama koje bira Organizacioni odbor festivala. Festival je takmičarskog i regionalnog karaktera, a o pobedniku odlučuje stručni žiri koji čine značajni pozorišni umetnici.

Cilj Be:femona jeste afirmisanje monodramske forme kao posebnog vida teatarskog izraza koji podrazumeva vrhunsko glumačko umeće.

Pored takmičarskog dela, festival ima i prateće programe: promocije monografija o našim velikim glumcima, izložbe u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine, okrugle stolove i radionice.