15. novembar 2023 16:25

Jugoslav Pantelić: Laušević je imao talenat prave filmske zvezde

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jugoslav Pantelić: Laušević je imao talenat prave filmske zvezde

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić ocenio je danas da je Žarko Laušević (1960-2023) imao talenat i izgled prave filmske zvezde.

"Radi se o vanserijskom glumcu koga su krasili, uz talenat, i svi ostali elementi koje mora da ima prava filmska zvezda. Bio je simbioza svega toga", rekao je Pantelić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Laušević je u sebi objedinjavao sve ono što su od glumca tražili ljudi iz sveta filma, ali i obični gledaoci, a zahvaljujući talentu, prilagodljivosti i markantnoj pojavi "mogao je da bude i partizan, probisvet i momak sa beogradske kaldrme".

Pantelić je odlazak Lauševića, danas posle kraće i teške bolesti, opisao kao izuzetno težak trenutak, i ocenio da će "maestralni Žarko" biti upamćen po brojnim ostvarenjima, među kojima je "Šmeker", koji će večeras (20:00) biti prikazan u Kinoteci u Kosovskoj ulici, a u pripremi je i velika retrospektiva njegovih filmova.

Film "Braća po materi" reditelja Zdravka Šotre je "nešto najbolje od onoga što nam ostaje za velikim glumcem", ocenio je Pantelić.

Uz to, filmovi Miroslava Lekića "Bolje od bekstva", "Dogodilo se na današnji dan" i ekranizacija romana "Nož", kao i serija Darka Bajića "Sivi dom", su izuzetna ostvarenja u kojima je igrao Laušević, dodao je Pantelić.

"Iz vremena jugoslovenske kinematografije publici je najdraži film Dejana Šorka 'Oficir sa ružom'. Ksenija Pajić, Dragana Mrkić i Žarko su ostvarili priču iz epohe koja se može tretirati vanvremenski", rekao je Pantelić