19. decembar 2023 13:37

Projekcija filma "Heroji Halijarda" održana na Belom dvoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Projekcija filma "Heroji Halijarda" održana na Belom dvoru

Foto: Kraljevski Dvor

BEOGRAD – U bioskopu kraljevskog dvora u Beogradu sinoć je održana projekcija filma "Heroji Halijarda", a domaćini su bili princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

"Veoma sam zahvalan našem dragom prijatelju Radošu ne samo što je doneo ovaj film u naš dom, već što ga je pre svega snimio. Heroji "Halijard" misije, hrabri vojnici jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su rizikovali živote da bi spasili savezničke pilote, uvek se moraju pamtiti. Ovo je film koji je trebalo da bude snimljen i koji je morao da bude snimljen, ne samo zbog naših predaka, već zbog nas, našeg naroda i našeg nacionalnog sećanja", rekao je princ Aleksandar.

Istakao je da se predugo čekalo da ova priča bude ispričana, ali da se to čekanje na kraju isplatilo.

"Piloti koji su spaseni, iako često nazivani 'zaboravljenih 500', zapravo nisu zaboravljeni. A nisu ni svi hrabri ljudi koji su, pod komandom svog neustrašivog vođe generala Dragoljuba Mihailovića i mog oca kralja Petra Drugog kao vrhovnog komandanta vojske, započeli i uspešno izveli operaciju spasavanja svojih saveznika. Njihova hrabrost i odlučnost da žive u slobodnom svetu su beleg koji nam pokazuje put za budućnost", kazao je princ Aleksandar.

Glumac i reditelj Radoš Bajić istakao je da je veoma srećan zbog prilike da svoj nagrađivani film prikaže u domu srpske kraljevske porodice, jer ga smatra najprirodnijim mestom za projekciju ovog filma.

Film "Heroji Halijarda" je ratna drama i priča inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva.

Tokom operacije Halijard 1944. godine, više od 500 američkih i britanskih pilota, zajedno sa nekoliko posada iz Rusije, Francuske i drugih savezničkih zemalja, odvedeno je na slobodu sa improvizovane piste u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca.

Operaciju su predvodili Kraljevska jugoslovenska vojska u otadžbini i američka Kancelarija za strateške usluge.

Predsednik SAD-a Hari Truman posthumno je odlikovao generala Dragoljuba Mihailovića Legijom za zasluge, jednim od najviših odlikovanja SAD-a za podršku savezničkim snagama i doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu.