11. jun 2024 10:24

U takmičarskom programu Bašta Festa učestvuje 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja

Izvor: TANJUG

podeli vest

U takmičarskom programu Bašta Festa učestvuje 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja

Foto: Bašta Fest Promo

BEOGRAD - Internacionalni festival kratkog igranog filma Bašta Fest koji će se održati od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti, ponudiće ljubiteljima kinematografije u okviru takmičarskog programa pet svetskih, i 20 srpskih premijera, najavili su organizatori.

Izabrano je 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja, od čega četiri domaća: "Srećan nam rođendan!" Tamare Tasić, "Duhovi na mojim leđima" Nikole Stojanovića, "Budućnost je svetla i nepodnovljiva" Milene Grujić i "Bulles Eye" Petra Lakića čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Rusije, Belgije, Italije, Bosne i Hercegovine, Indonezije, Singapura, Filipina, Izraela, Rumunije, Velike Britanije, Egipta, Španije i Austrije, a ono na šta smo posebno ponosni je da među njima imamo 9 filmova iz regiona.

Ovogodišnja selekcija biće podeljena u šest filmskih blokova: "O bežanju", "O ostajanju", "I dalje sami", "MAMA", "Erupcija subotom" i "U potrazi".

Prema rečima Maje Šuše, umetničke direktorke i selektorke festivala, stiglo je oko 700 filmova i pred njom je bio veoma težak zadatak.

"Publika u Bajinoj Bašti će imati prilike da vidi neke od najuspešnijih kratkih filmova u protekloj godini, koji su svoje premijere imali u Kanu, Veneciji, na Sandensu i Klermon Feranu, ali imamo i i tu čast da otkrijemo neka sjajna ostvarenja. S obzirom da su uglavnom u pitanju mladi autori, filmovi se bave pitanjem identiteta, potrebom za promenom, revolucijom, ili pak odustajanjem od iste, samoćom, odnosom sa roditeljima. Trudili smo se da otvore mnoga pitanja i različite teme, da zabave i pomere iz udobnih pozicija u kojima se često ušuškamo", kazala je Šuša.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film "Zlatna imaginacija", za najbolju mušku i šensku ulogu "Zlatna interpretacija", kao i dve specijalne nagrade.

Osim toga tu je i nagrada za najbolji film žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru "Zlatna vizualizacija" u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti domaće dugometražno ostvarenje, ovoga puta to je film "Za danas toliko" reditelja Marka Đorđevića.