11. jul 2024 15:09

Miroslav Mogorović: Festival Palić će dati referentnu sliku evropske kinematografije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Mogorović: Festival Palić će dati referentnu sliku evropske kinematografije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Festival evropskog filma Palić biće održan od 20. do 26. jula, i biće prikazano 150 filmova, u festivalskom i predfestivalskom programu, u 17 selekcija, najavili su danas organizatori.

Programski direktor 32. Palića Miroslav Mogorović je rekao na konferenciji za novinare da će festival prikazati "više nego referentnu sliku" savremene evropske kinematografije. Prema njegovim rečima, Palić će obeležiti balans debitanata i autora koji su se etablirali na evrpskoj i svetskoj sceni, a festival prati njihov rad tokom niza godina.

Mogorović je najavio da će festival 20. jula otvoriti "neuobičajeno ostvarenje" "Sva lica dobrote" grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, par meseci nakon premijere u Kanu, koji je u Glavnoj takmičarskoj selekciji Palića.

Mogorović je od glavnih takmičarskih filmova istakao srpsku premijeru "78 dana" rediteljke Emilije Gašić, koji je prvi put prikazan nedavno u Roterdamu, i svojevrsni je video dnevnik devojčice u pubertetu o NATO bombardovanju 1999. godine.

U Glavnoj takmičarskoj selekciji su i francuski "Dobri Jevrejčić" reditelja Noea Debrea, španski "Andreina ljubav" Manuela Martina Kuenke, hrvatska "Proslava" Brune Ankovića i danska "Devojka sa iglom" Magnusa fon Horna i "Kalamanov dan" Sabolča Hajdua iz Mađarske.

Tu je i gruzijski "Svetlost bledi" reditelja Fedona Papamihaela, koji je kao direktor fotografije dobitnik festivalske nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, uz srpsku glumicu Anicu Dobru i bosanskohercegovačkog reditelja Ademira Kenovića.

Takmičiće se i filmovi "Sinovi" Gustava Melera iz Danske, belgijski "Čovek magnet" Gusta Van Der Bergea, francuski "Drugi čin" Kventina Dipijoa i "Kad svane dan" Runara Runarsona.

Članovi žirija Glavne takmičarske selekcije su srpski reditelj Bojan Vuletić, nemačka producentkinja Betina Brokemper i litvanski kulturni ataše u Švedskoj Lijana Ruokiteč Jonson.

Kako je najavljeno, u takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari" su filmovi "Osam pogleda na jezero Biva" reditelja Marka Rata iz Estonije i "Bosanski lonac" Pave Marinkovića iz Hrvatske.

Tu su i litvanski "Pet i po" Tomasa Vengrisa, ukrajinski "Zauvek, zauvek" Ane Burjačkove, "Rana oklevanja" Selmana Nadžara iz Turske, "Uprkos gravitaciji" Fesosa Andraša iz Mađarske.

Takmiče se i "Kjuka pred kraj leta" Kostasa Karamuntanisa iz Grčke, gruzijski "Panoptikon" Džordža Siharulidđea, "Osmeh sudbine" Poljaka Andžeja Jakimovskog i "Svetla" Beate Parkanove iz Češke.

Žiri "Paralela i sudara" ćine špnaksi producent David Kasteljanos, rediteljka Natalija Avramović i kiparski reditelj Konstantinos Nikiforu.

Kako je najavljeno, FIPRESCI žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara činiće Betina Hirš iz (Nemačke, Pjer Iv Rože iz Francuske i Stojan Sinadinov iz Severne Makedonije.

Predsednik Saveta festivala Dušan Kovačević rekao je da će i ove godine Palić, kao i svake godine, nedelju dana "biti centar evropskog filma u svakom smislu".

Direktor festivala Radoslav Zelenović je dodao da je suština da Palić ne bude revija i smotra, nego festival sa najboljim filmovima.

"Učinićemo sve da bude kao prošlih godina, da sa festivala svi odemo zadovoljni", rekao je Zelenović.

Napomenuvši da su se organizatori nadali da će biti festivala, dovoljno dobrog da ne izneveri tradiciju, Zelenović je rekao da desetak dana pre održavanja ne znaju sa kojim sredstvima raspolažu, ali da su i bez toga saznanja morali napraviti festival kakav treba.

Izvršni producent Ilija Tatić je rekao da se festival organizuje u neizvesnim uslovima, odnosno da su preuzeli finansijski rizik ne znajući koliko će imati sredstava.

Tatić je rekao da ipak ne sumnja da će festival biti podržan kao i ranijih godina. Na pitanje da li je bilo upitno održavanja festivala, Kovačević je "kultura uvek pri kraju interesovanja svih ljudi koji odlučuju" i da se godinama "procenat za kulturu generalno smanjuje".

Tatić je dodao da za Palić problem oko sredstava ne predstavlja ništa novo, jer je uvek takva dinamika da predfinansiraju festival, ali da bi im ipak trebala sigurnost da unapred znaju sa koliko novaca raspolažu.

Prema njegovim rečima, Grad Subotica je na vreme izašao sa konkursom i sredstva su približna prošlogodišnjim, pokrajina je to uradila nedavno, "što je prilično kasno", a na Ministarstvo kulture se kao najveći poktrovitelj još čeka.

Tatić je dodao da ne sumnje da će biti opredeljena značajna sredstva, "po logici stvari".

"Ali kada ne znate, ulazite u rizik. Ovakva situacije je u pola Evrope. Iznenadili biste se koliko je situacija slična", napomenuo je Tatić.

Zelenović dodao da  je Palić "stvar ogromnog entuzijazma ljudi", i da "nijednog trenutka nije bila opcija da festivala neće biti".