17. decembar 2022 16:42

Održana promocija knjige i ujedno otvaranje izložbe “Pozorišni život Zemuna” Milovana Zdravkovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana promocija knjige i ujedno otvaranje izložbe “Pozorišni život Zemuna” Milovana Zdravkovića

Foto: Gradska opština Zemun

BEOGRAD, 17. decembra (Tanjug) - Multimedijalni kulturni događaj - promocija knjige i ujedno otvaranje izložbe “Pozorišni život Zemuna: Uticaj na pozorišni život Srba” održani su danas u Galeriji kancelarije mladih u Zemunu.

Autor teatrološke knjige o zemunskom pozorištu 19. veka je Milovan Zdravković, a izdavači su - RTS izdavaštvo i Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Zapravo, danas je iz tri etape realizovan Dan posvećen zemunskom pozorišnom životu, koji je počeo na Zemunskom groblju, gde je bilo polaganje cveća na spomenik osnivača Zemunskog srpskog dobrovoljnog pozorišnog društva.

Cveće su položili - profesor Aleksandra Dabižić, potomak glumačkih porodica Dabižić i Zorić, koja je i govorila na promociji, i Marko Janković, zamenik predsednika gradske opštine Zemun.

Izložbu o velikanima srpske pozorišne umetnosti otvorio je akademik Miodrag Tabački, čuveni plodni scenograf, koji je istakao da je veoma ponosan što je realizovana nova postavka portreta dramskih umetnika, "i divno je što ću ovako mlad sa 40 godina radnog staža zajedno sa vama ispratiti naše pretke na izložbi".

Predstavljeni su portreti značajnih figura srpskog pozorišta i književnosti koji su uticali i doprineli razvoju teatra u Zemunu - Jovan Sterija Popović, Jovan Jovanović Zmaj, Toša Jovanović, Dositej Obradović, Čiča Iliia Stanojević, Laza Kostić, Kosta Trifković, Laza Telečki, Jovan Đorđević, i mnogi drugi.

Autor knjige "Pozorišni život Zemuna" Milovan Zdravković, inače pozorišni organizator - producent po profesiji, sebe je predstavio kao pisca knjige, izlagača - idejnog tvorca postavke, domaćina i moderatora događaja.

Specijalni gost je bio Filip Gajić, glumac, reditelj, potomak porodice Spirta koja je dala značajan doprinos privrednom i kulturnom razvoju Zemuna.

Umesto sprečenog učesnika promocije knjige - Gavrila Kovačevića, predsednika gradske opštine Zemun, govorio je njegov zamenik, Marko Janković, koji je otkrio da su se autorom Zdravkovićem dogovorili oko ovog projekta za svega par minuta kada je došao na sastanak u njihove kancelarije.

Janković je približio čitaocima delo da je dobrim delom posvećeno Joakimu Vujiću, zahvaljujući kome se pozorišni život Zemuna definiše pre i posle njega, i podvukao da je inače prebogato kulturno nasleđe Zemuna, te da je važna - kultura sećanja.

Dan posvećen pozorišnom životu Zemuna obeležio je 250 godina od rođenja Joakima Vujića, 200 godina od prve pozorišne predstave Joakima u Zemunu u kome je bio učitelj i priređivač pozorišnih predstava, 140 godina od osnivanja prve pozorišne institucije u Zemunu – od Zemunskog srpskog dobrovoljnog pozorišnog društva, 225 godina od kako je Vićentije Rakić, iz Zemuna uveo crkvenu dramu u srpsku književnost.

Dragan Inđić, odgovorni urednik RTS izdavaštva, podsetio je da ova knjiga predstavlja dopunjeno, drugo izdanje, sa nekim novim podacima, fragmentima, lekturom i fontom gde je sve lakše čitljivo, te da su retka dela drugih izdavača (MPU),koje oni publikuju, i sada su napravili svojevsrtan presedan.

Na promociji je govorila još i Aleksandra Milošević - teatrolog i recenzent knjige.

Među osnivačima Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (1861) i Narodnog pozorišta u Beogradu, nalazio se jedan broj rođenih glumaca Zemunaca.

U Novom Sadu to su bili - Dimitrije Marković, Nikola Zorić, Aleksa Savić, Dimitrije Kolarović, Nikola Rašić, a u Beogradu: Nikola Zorić, Aleksa Savić, Nikola Rašić, Mileva Radulović Rašić.

Oni su učestvovali u prvoj pozorišnoj predstavi "Đurađ Branković", novoosnovanog Narodnog pozorišta u Beogradu (10. novembar 1868), dok su im se na prvoj predstavi "Posmrtna slava Knezu Mihailu" (30. oktobar 1869), u novoj zgradi pridružili njihovi sugrađani - Todor Marković, Dimitrije Kolarović i Ljubica Kolarović.

(Kraj) imm/tnj