16. oktobar 2023 17:12

Izdavačka kuća "Laguna" na Sajmu knjiga predstaviće bogat program: Montefjore, Stoun, Henks, Penevski...

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izdavačka kuća "Laguna" na Sajmu knjiga predstaviće bogat program: Montefjore, Stoun, Henks, Penevski...

Foto: Shutterstock.com/Jure Divich, ilustracija

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Laguna" danas je u svojoj knjižari Delfi SKC u Beogradu predstavila svoj veoma bogat program književne produkcije koji će biti promovisan na Beogradskom sajmu knjiga od 21. do 29. oktobra.

Susret sa novinarima bio je organizovan, osim povodom nastupa Lagune i knjižara Delfi na Sajmu knjiga, i zbog Sajamskih dana od 16. do 31. oktobra.

Na konferenciji je pisac Dr Nele Karajlić predstavio detaljno svoj najnoviji roman "Solunska 28: O seksu, drogi i rokenrolu", urednici u kući "Laguna" - Srđan Krstić i Zoran Penevski, kao i PR menadžer "Lagune" - Tanja Vučković.

Na današnjem susretu prezentovani su književni noviteti i promotivne aktivnosti koje čitaoce očekuju na štandovima Lagune i knjižara Delfi u Halama 1 i 4 tokom trajanja Sajma knjiga.

Urednik Srdjan Krstić je govorio o kapitalnom delu ogromnog formata "Svet: Porodična istorija" autora Sajmona Sibaga Montefjorea, koji će biti i gost "Lagune" 28. oktobra na Sajmu knjiga.

Krstić je naglasio da je "Laguna" treći izdavač u svetu ove velike knjige van engleskog govornog područja, te da u samom naslovu pisac akcentuje da je porodica najvažnija u životu.

Osim toga, delo "Svet: Porodična istorija" govori i o mnogim aktuelnostima, doseže i do Baraka Obame, Donalda Trampa, ili rata u Ukrajini.

"Knjiga je izuzetno obimna, ima više od 1300 strana, i bavi se istorijom celog sveta. Za pisca bio je ovo živ i naporan posao, morao je stalno da pravi "update" za nove istorijske dogadjaje, politiku, ratove. Delo je puno podataka, zanimljivih dešavanja, i autor je napravio istoriju koja ostavlja trajni pečat", rekao je urednik Srdjan Krstić i dodao da u tom ključu izlazi i najnovija knjiga "Grci - celokupna istorija" Roderika Bitona, od antike do danas.

O knjizi - slikovnici za decu "Kako je vila Mila dobila krila" Jelene Bačić Alimpić, koja je objavljena danas, govorio je pisac i urednik Zoran Penevski.

On je ocenio da njena prva knjiga za decu liči na pravu bajku, o dirljivom i nežnom odnosu bake i unuke, o Mesecu koji je obećao da će nagraditi tu baku koja čini samo dobra dela.

Zoran Penevski je govorio i o svojoj knjizi za decu "Vrtoglavi dani u Plavoj šumi" koja će izaći sutra (17. oktobar), da je reč o zbirci priča za najmlađe o prijateljstvu, ljubaznosti i pažnji, u kojima se dešava nešto čudno, vrtoglavo i veoma brzo,

"Laguna" će na Sajmu knjiga predstaviti "Polje Meduza" Otoa Oltvanjija, zbirku drama "Odabrane komedije" našeg klasika dramaturgije Jovana Sterije Popovića, "Burleska gospodina Peruna boga groma“ Rastka Petrovića, "Tvorac anđela" Aleks Nort, "Anđeo tame" Kejleba Kara, "Pisma Draganu i Saši" Branke Petrović.

U novoj produkciji su i "Materija od koje se prave snovi" izraelskog pisca Etgara Kereta, koji ipak neće gostovati u Beogradu na Sajmu knjiga, usled jezivog rata i pakla u Izraelu.

Za decu i odrasle stiže knjiga o dečijem piscu bajki i fantastike - "Teri Pračet: Život s fusnotama" Roba Vilkinsa, nova manga strip "Sunovrat" Inia Asana, roman "Demon Koperhed" autorke Barbare Kingsolver (osvojila Pulicerovu nagradu za ovu knjigu), kao omaž "Dejvidu Koperfildu" Čarlsa Dikensa.

Dalji naslovi veoma obimne produkcije zadiru u polje sedme umetnosti, svetske - holivudske kinematografije kao publicističko delo "Martin Skorseze: Putovanje" Meri Pet Keli, o jednom od najvećih filmskih reditelja svih vremena, Oskarovca i čestog saradnika Roberta De Nira, čiji će zajednički najnoviji film "Killers od the Flower Moon" uskoro ući u bioskope.

Takodje, prvu knjigu je napisala američka glumica Šeron Stoun - "Lepota drugog života", vrsta autobiografije i publicistike, "life couching" štiva, o povratku u život i karijeru nakon moždanog udara.

Osim toga, dvostruki Oskarovac - američki glumac i reditelj Tom Henks je objavio knjigu "Nastanak još jednog holivudskog remek dela" o snimanju filma o superherojima sa velikim zvezdama i skromnim stripovima kao inspiracijom.

Takodje, skoro je "Laguna" objavila i delo "U poteri za svetlom" trostrukog Oskarovca - reditelja Olivera Stouna.

"Laguna" u svojoj kolekciji nepreglednog broja novih naslova predstaviće što na Sajmu ili nakon ove manifestacije - „Linkolnov auto-put“ Ejmor Touls, nova izdanja romana "Tesla, portret među maskama" i "Milenijum u Beogradu" Vladimira Pištala, "Zarobljeni um" Česlava Miloša, "Grešnik i svetac" Kevina Birmingema, Drame 1 i Drame 2 Ljubomira Simovića ("Hasanaginica", "Boj na Kosovu", "Putujuće pozorište Šopalović", "Čudo u Šarganu").

Tu su i "Crvena voda" hrvatskog autora Jurice Pavičića, bestseler za kratko vreme "Iz svoje kože: Život sa depresijom" Aleksandra Stankovića (velika promocija je zakazana 20. oktobra u velikoj sali SKC-a), "Srce crnog goluba" Momčila Petrovića, zbirka eseja "Goruća pitanja" čuvene Margaret Atvud ("Sluškinjina priča").

Selekciju književne produkcije čine još: "Srbija opisana kućama" Nenada Novaka Stefanovića, "Jovanka Orleanka" Ketrin Dž. Čen, "Karlove šetnje sa knjigama" Karsten Hen, "Zemlja koja nestaje" Džulije Filips, "Staljingrad" Entonija Bivora, "Noćna škola" i "Šifra Svitac" K. Dž. Doerti, "Književni klub knjigomrzaca" Grečen Entoni, "Klub ponoćnih plivačica" Fejt Hogan, "Pre sezone kiše" Dajne Džefriz.

Čeka se uskoro da izadje i "Bioskopska promišljanja" Kventina Tarantina (objavio je roman prema svom poslednjem filmu "Bilo jednom u Holivudu"), "Odri Hepbern i sjaj zvezda" Julijane Vajnberg.

Od gostiju na Sajmu knjiga, ispred "Lagune" izvajaju se - Dr Nele Karajlić, Vuk Drašković, Ante Tomić, Goran Milašinović, Aleksandar Stanković, Nina Seničar, Miomir Petrović, Momčilo Petrović, Srdjan Valjarević, Uroš Petrović, Ljubivoje Ršumović, Bojan Ljubenović, Vanja Bulić, Vladimir Kecmanović, Vedrana Rudan, Mirjana Bobić Mojsilović, Dragan Velikić, Sajmon Sibag Montefjore, Dejan Stojiljković, Jelena Bačić Alimpić.