28. oktobar 2023 20:29

Vesić posetio Sajam knjiga, prisustvovao predstavljanju knjige “Srpska kraljevska dolina”

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić posetio Sajam knjiga, prisustvovao predstavljanju knjige “Srpska kraljevska dolina”

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je, na Sajmu knjiga, prisustvovao predstavljanju nove knjige Dragana Bosnića “Srpska kraljevska dolina”, za koju je napisao predgovor, i poručio da je ta knjiga značajna jer čuva sećanje na srpsku istoriju.

Navodeći da mu je bila čast da za takvo ostvarenje napiše predgovor, Vesić je ukazao da je da “Srpska kraljevska dolina”, zapravo priča o dolini u kojoj se nalazi najveći deo srednjovekovne istorije Srba.

“To je priča o manastirima Studenica, Žiča, Gradac, o crkvama kao što su stara i nova Pavlica, o našim srednjovekovnim gradovima, Magliču, Jelači, Brveniku, o našim tragovima i postojanju…”, napomenuo je Vesić.

Podsetio je da su kroz tu dolinu prošli mnogi - Kelti, Rimljani, Ugri, Osmanlije, ali da su se samo Srbi tu i zadržali.

“Zato je ova knjiga posebno značajna, jer samo čuvanjem sećanja na našu istoriju, čuvamo naš nacionalni duh i identitet”, poručio je Vesić, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podsetio je da je u toku obnova u srednjevekovnom grada Maglič, nakon čega će uslediti i obnova gradova od kojih su ostali samo delovi, upravo kako bi se i taj deo srpske istorije dodatno osvetlio i približio građanima.

"Obnovićemo i crkve, Staru Pavlicu, jednu od naših najstarijih. Kada budemo izgradili brzu saobraćajnicu Kraljevo - Novi Pazar ova dolina, Srpska kraljevska dolina, sa obnovljenim srednjovekovnim gradovima, biće dostupna svakom čoveku i postaće mesto srpskog hodočašća”, rekao je Vesić.

Uz zahvalnost ministru na tome što je baš on napisao uvod u priču o dolini srpskih srednjovekovnih kraljeva, autor Dragan Bosnić istakao je da to nije knjiga koja daje sve podatke, već treba da navede čitaoca da ode tamo, da se raspita, sazna nešto novo i da dođe ponovo, navodi se u saopštenju.

“Ja obilazim mesta gde mnogi često ne zalaze. Smisao ove knjige, i moja želja je da ljudi o ovoj dolini čuju, da odu tamo. Prava stvar je da otkivrate svoju zemlju i svoje podneblje. To je, na kraju zemlja naših predaka, ali i potomaka. Važno je da znamo svoju istoriju, jer moramo da znamo ko smo, šta smo, šta su naši preci uradili da bismo mi bili mi, ali i da mi to prenesemo našoj deci”, rekao je Dragan Bosnić.

Knjigu “Srpska kraljevska dolina” objavila je Izdavačka je kuća “Prometej”.