27. mart 2024 00:00

Zoran Kostić Cane promovisao svoju knjigu poezije "Ukrštene reči"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Kostić Cane promovisao svoju knjigu poezije "Ukrštene reči"

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Promocija knjige poezije "Ukrštene reči" rok muzičara Zorana Kostića Caneta, održana je večeras u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu.

O zbirci poezije u izdanju kuće "Laguna", pored autora, govorili su književnica Ivana Dimić i muzička novinarka Dubravka Duca Marković, dok je moderatorka književne večeri je bila Tanja Vučković ispred "Lagune".

Frontmena grupe "Partibrejkers" Zorana Kostića Caneta večeras su u publici podržali svojim prisustvom muzičari - Srđan Gojković Gile ("Električni orgazam"), bubnjar Goran Ljuboja Trut ("E-play"), Momčilo Bajagić Bajaga, Nebojša Antonijević Anton (Canetov saborac u bendu "Partibrejkers"), glumac Sergej Trifunović, reditelj Milorad Milinković, i mnogi drugi umetnici.

"Ukrštene reči“ je naziv prve zbirke poezije Zorana Kostića Caneta, rok muzičara, autora, pevača i lidera čuvene domaće grupe "Partibrejkers", koja postoji skoro 42 godine.

"Ukrštene reči biće da leči. Danas od inata nema goreg zanata", u svom maniru je počeo obraćanje publici Cane.

Onda se roker prisetio da je davne 1980. godine sa tadašnjom grupom "Urbana gerila" pevao baš u Velikoj sali SKC-a i dodao "dobrodošli, vratila se vaša Cančuga".

"Ljudi, da ne budemo previše ozbiljni, ovo je samo poezija, i ovde je reč samo o osećanjima. Čoveka danas ne treba previše opterećivati. Ovde je reč o obraćanju jednog čoveka čovečanstvu. Darovi koji su nama dati jesu ključevi slobode. Danas treba odvući čoveka od njega samog, ne dati mu vremena da razmišlja ko je, šta je, da izgubi pojam o svom traganju i bitisanju", analizirao je Cane.

Cane smatra da je život veoma težak i komplikovan, kako on to naziva "život je teška šljaka", i dodaje da "bilo šta čovek da radi, treba da bude stvaralac", i da je "potrebno uvek da dajemo nadu i hrabrost".

Tanja Vučković ispred "Lagune" je ocenila da knjiga "Ukrštene reči" uspeva da probudi, prodrma, "pesnik vas podseti i protrese ko ste, šta ste, i gde treba da budete".

Roker je na to odgovorio da čovek danas treba da nađe neke druge ljude koje isto tako zanima sloboda, misao, srce, duša.

Umetnik je u svom maniru analizirao dalje situaciju da je čovek danas u neprestanom strahu, frci, opterećen je da sačuva porodicu, posao, decu, plaši se da li se i dalje dopada svojoj ženi.