28. maj 2024 18:27

Predstavljena knjiga "Srpsko kulturno blago" u Etnografskom muzeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljena knjiga "Srpsko kulturno blago"  u Etnografskom muzeju

Foto: Shutterstock.com/Sanga Park, ilustracija

BEOGRAD  - Knjiga "Srpsko kulturno blago" srpskog antropologa Bojana Jovanovića, predstavljena je večeras u Etnografskom muzeju.

U 14 bogato ilustrovanih poglavlja "Srpsko kulturno blago" predstavlja vrednosti koje su ostvarili Srbi kao narod na kulturnom području Balkanskog poluostrva.

Jovanović je rekao Tanjugu da je, s obzirom na to da je nacionalno kulturno nasleđe nešto što je veoma bitno za pojedinačni, individualni i kolektivni identitet, zbog dosadašnjeg neadekvatnog odnosa prema srpskom kulturnom nasleđu ono različito tretirano.

"Budući da živimo u okolnostima kada se ono otima, kada se preimenuje počev od jezika, pa preko onih naših najznačajnijih kulturnih tvorevina u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, dolazimo do jednog bitnog egzistencijalnog i životnog pitanja, kakav zapravo odnos trebamo da imamo prema tome, s obzirom na to da se suočavamo sa pokušajima negiranja tog nasleđa, odnosno osporavanja njegovih vrednosti", naveo je on.

Naglasio je da bi voleo da njegova knjiga doprinese tome da se stvori uslov da se tradicionalno nasleđe adekvatno razume, pročita, doživi i da preobrazi svakoga ko autentično doživi te vrednosti.

O knjizi su pored autora govorili filolog Boško Suvajdžić, etnomuzikolog Dimitrije Golemović i književni kritičar Marija Jeftimijević Mihajlović.