11. jun 2024 16:30

Vladimir Kecmanović napisao knjigu o Svetom Vasiliju Ostroškom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Kecmanović napisao knjigu o Svetom Vasiliju Ostroškom

Foto: PROMO

BEOGRAD  - Izdavačka kuća Laguna saopštila je danas da je pisac Vladimir Kecmanović objavio knjigu "Oganj i kelija“ o Svetom Vasiliju Ostroškom (1610-1671).

"Oganj i kelija" je i knjiga "o keliji u kojoj se sjedinio sa Svevišnjim i o čudima koja je, kao Božja produžena ruka, činio za života, a koja će, od njegovog Vaznesenja, pa do kraja sveta, nastaviti da čine Svečeve netaknute mošti", navela je Laguna.

Kecmanović je naveo da je pre više od tri decenije, kao student, pisao roman o Svetom Vasiliju Ostroškom, ali da uprkos velikom trudu i vremenu koje je uložio, tada nije bio dovoljno zreo da ovu veliku temu literarno savlada.

"Tri decenije kasnije, udelom istinskog čuda koje sam doživeo, moja stara prozna ideja doživela je preobražaj u drugačiji oblik - poemu sazdanu od lirskih, epskih i dramskih elemenata", rekao je Kecmanović.

Priznavši da je to "delo koje nije lako žanrovski odrediti", Kecmanović je dodao da ga pre svega doživljava "kao molitvu posvećenu svetitelju i večnosti koja živi u trenu“.