18. jun 2024 20:13

Putopis "Kenija: Damari divljine" predstavljen u utorak pred čitaocima u knjižari Delfi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putopis "Kenija: Damari divljine" predstavljen u utorak pred čitaocima u knjižari Delfi

Foto: Delfi

BEOGRAD - Putopis "Kenija: Damari divljine" autora Viktora Lazića za koju je pisac Ljubivoje Ršumović napisao zapažanje koje nosi naslov "Selfi sa zmijom"', predstavljen je večeras pred beogradskim čitaocima u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

Urednica u Laguni Dubravka Šehović ocenila je putopis kao "potpuno drugačiji i koji pruža novu perspektivu razmišljanja".

"Mi sa autorom upoznajemo brojne ljude i brojne perspektive. Duhovitost izvire iz knjige i na poseban način je oplemenjuje. On je čovek koji želi da mnogo toga nauči na svojim putovanjima i zna fenomenalno priču da prenese svima nama. Mi učimo iz ove knjige", rekla je Šehović.

Srpski pisac je otkrio da je osećao strah, kada je čuo da njegov prijatelj putuje u Keniju jer važi za zemlju u kojoj je narušena bezbednost.

"Svako putovanje, bilo individualno ili kolektivno skopčano je sa nekim rizicima. Krenuti u Keniju koja je puna raznih strahova i rizika podsetilo me je na jedan tekst o ljudima koji su na sličan način kretali u tu avanturu otkrivanja neotkrivenih predela, običaja ljudi i raznih vrsta opasnosti", objasnio je Ršumović.

Pesnikinja Mirjana Bulatović autora je ocenila kao "svetskog putnika u svakom smislu" i navela da "putopis može da napiše samo onaj koji ima i književni dar".

Autor i dobronamernik naveo je da je naučio da voli zemlje o kojima piše i da uvek ističe dobre stvari putovanja, nasuprot opasnostima koje su ga zadesile.

"Svako putovanje je sazrevanje. Svaki put kad bih se vratio kao da sam došao drugačiji. Kako vreme prolazi sve više me interesuju ljudi. Tekstove sam pisao i za vas i za sebe. Stvari koje sam naučio sam ja sam, i sada ih delim sa vama", zaključio je autor.

Tokom književne večeri posetioce je umetnica Milica Milović Kenijskim melodijama na gitari povela u "egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje".