8. jul 2024 18:39

Centar Nikola Tesla u Karlovcu obeležava 168 godina od rođenja srpskog pronalazača

Izvor: TANJUG

podeli vest

Centar Nikola Tesla u Karlovcu obeležava 168 godina od rođenja srpskog pronalazača

Foto: Shutterstock.com/vkilikov, ilustracija

ZAGREB  - ''Nikola Tesla Experience Center'' u Karlovcu, u Hrvatskoj, obeležava 168 godina od rođenja srpskog pronalazača Nikole Tesle programom ''TESLAthon – festival nauke i stvaralaštva “, saopšteno je danas iz ovog centra.

Tesla je radio je u oblasti elektrotehnike i mašinstva, a jedan od najvažnijih izuma je sistem naizmenične struje, podseća Hina.

Godišnjica Teslinog rođenja je 10. jula, a ''TESLAton“ počinje dan ranije premijerom muzičko-scenskog projekta Petra Radina i Marije Kovač ''Nikola Tesla – pun krug“ koji je kombinacija performansa, dramr, klavirskog recitala i opere.

U projektu će nastupiti glumci Vladimir Tintor i Hana Hegedušić, sopran Irma Dragičević i pijanista Filip Fak.

U sredu od 9 do 19 časova ispred NTEC-a će biti parkiran automobil Tesla, a posetioci će moći da ga isprobaju.

Održaće se i radionice za decu "Pčele i bube" i "Elektro svijet vol. 1", gde će se učiti programiranje i pravljenje kola, odnosno osnove lemljenja i sklapanja dva jednostavna kola.

Plesna predstava karlovačke plesne ekipe ''Tesla project” odigraće se u Gradskom pozorištu ''Zorin dom” u Karlovcu.

Program se nastavlja i završava u nedelju radionicama za decu preko pet godina, koje vodi turistički vodič Boris Šušnjar prerušen u Teslu, a učesnici će ''otkriti čudesnu vezu magnetizma i elektriciteta.

NTEC je otvoren prošle godine, a do sada je imao oko 30.000 poseta, istakla je županka Karlovih Vara Martina Furdek Hajdin.

"Od vrtića do penzionera, svi su našli vremena i mesta u ovom prostoru, a sama ustanova intenzivno radi na povezivanju privrede, civilnog društva i obrazovanja. Iza nas je toliko uspešnih projekata, kao i u najavi. Cilj Centra je da inspirisani Teslinim duhom, imidžom i zajedničkim radom, nekako budemo nemirni i ohrabreni da nešto stvorimo“, rekala je Furdek Hajdin.

Grad Karlovac podržava i ''TESLAthon – festival nauke i stvaralaštva“, dodao je gradonačelnik Damir Mandić.