26. januar 2023 14:34

Džez muzičari iz Graca nastupaju sa Big Bendom RTS-a 28. februara u Kolarcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Džez muzičari iz Graca nastupaju sa Big Bendom RTS-a 28. februara u Kolarcu

Foto: Shutterstock.com/Geoff Goldswain, ilustracija

BEOGRAD - Džez muzičari iz austrijskog Graca nastupiće sa Big bendom Radio-televizije Srbije (RTS) na koncertu "Graz meets Belgrade" 28. februara (20:00) u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopštila je danas beogradska dvorana.

Na koncertu če nastupiti trombonista Luisa Bonile, koga je list Tajms proglasio 2011. i 2012. godine za najboljeg na svetu, a trenutno je profesor glavnog predmeta na Akademiji za džez u Gracu, kaže se u soapštenju Kolarca.

Kako je najavljeno, šef odseka za džez pri Univerzitetu umetnosti u Gracu i profesor saksofona Zigi Fajgl će se na koncertu u Beogradu predstaviti kao dirigent Big benda RTS, dok je klavirista Renato Kiko profesor džez improvizacije pri Univerzitetu za muziku u Gracu.

Big bendom RTS-a dirigovaće uz Fajgla naš džez trubač Stjepko Gut, koji je predavao dugi niz godina na Akademiji u Gracu, gde je jedan od njegovih studenata bio Kiko, ističu iz Kolarca.

"Ovim koncertom Big bend RTS obeležava višedecenijsku vezu dva grada džeza: Graca, na čijoj je Akademiji za džez studirao veliki broj domaćih mladih muzičara od kojih su mnogi danas članovi ovog ansambla, i Beograda, kao jednog o najznačajnijih centara džeza u Evropi", kaže se u saopštenju.