3. septembar 2024 10:47

Festival Multimod biće održan od 11. do 15. septembra u Gvarnerijusu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival Multimod biće održan od 11. do 15. septembra u Gvarnerijusu

Foto: PROMO

BEOGRAD - U organizaciji Ustanove kulture Gvarnerijus, od 11. do 15. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu biće održan festival Multimod, 2. međunarodni muzički festival posvećen kompozitoru - izvođaču, najavili su organizatori.

Festival je osmišljen kao avanturističko putovanje kroz savremene muzičke stilove, koje će biti prikazani u formi koncertnih nastupa, performansa i predavanja.

Ovaj festival je namenjen umetnicima, studentima i naučnicima, kao i publici željnoj da proširi svoja muzička saznanja i iskustva.

Festival će okupiti više od 30 domaćih i inostranih umetnika iz raznih krajeva sveta, od Evrope i Amerike do Bliskog istoka.

U okviru bogatog petodnevnog programa nastupiće kompozitori - izvođači: Brus Arnold (gitara, SAD), Peter Herbert (kontrabas, Austrija), Daniel Akiva (gitara, Izrael), Dejvid Rozenbum (klavir, SAD), Golfam Hajam (gitara, Iran), Dušan Bogdanović (gitara, Srbija/Švajcarska), mladi kompozitori sa prostora ex YU, Feliu Gasul (gitara, Španija) i mnogi drugi.

Festival će svečano biti zatvoren koncertom argentinskog Tango Jazz kvarteta i orkestra "Virtuozi", pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, u nedelju, 15. septembra u Velikoj sali Doma omladine.

Prvi Multimod festival za izvođače – kompozitore održan je u Ženevi 2016. godine pod pokroviteljstvom Visoke muzičke Akademije (Haute école de musique de Genève).

Drugo izdanje festivala održava se u Beogradu u produkciji Ustanove kulture Gvarnerijus.

Festival Multimod II za kompozitore – izvođače rezultat je istoimenog istraživačkog projekta koji se vodio u ženevskoj Haute école de musique.

Namera Festivala je da spoji različite savremene prakse – kompozicije / izvođenja pod istim konceptualnim i praktičnim kišobranom, koristeći za svoju osnovu teoriju višestruke modernosti ili pluralne modernosti.

Koncept višestruke modernosti je inkluzivna teorija koja uzima u obzir novu "geografiju" u stvaranju, koju ne karakteriše samo više kulturnih lokacija, već i višestruko poreklo i estetski temelji na kojima se ove modernosti zasnivaju.