12. avgust 2023 15:55

Steve Chandra Savale iz ADF: Postali smo bend koji svoje ideje širi među ljudima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Steve Chandra Savale iz ADF: Postali smo bend koji svoje ideje širi među ljudima

Foto: Tanjug video

NIŠ - Britanski sastav Asian Dub Foundation, za koji kritičari kažu da je žanr za sebe, nastupiće večeras u Nišu u oviru programa festivala Nišvil, a Steve Chandra Savale član postave ADF kaže da su postali bend ponašajući se suprotno od očekivanog prodora u muzičku industriju.

U susretu sa novinarima u Nišu, Steve Chandra Savale naglašava da je Asian Dub Foundation na početku bio edukativna platforma.

"Mi smo gotovo udesom sudbine postali bend. Nismo sledili ideju većine bendova koji ulaze u muzički biznis da bi sa gitarama na sceni obezbedili raskalašni život. Mi smo imali svoju priču i ispalo je odlično. Želeli smo da ljudi čuju šta imamo da kažemo, a ne da prodajemo ploče. Da naše ideje postanu dostupne ljudima" kaže Steve Chandra Savale.

Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, a sve to prekriveno referencama na njihove južnoazijske korene i militantnog repa, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu.

Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Bois i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sinead O’ Connor, Iggyi Pop, Chuck D…

Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih devedeseti, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music.

Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), klao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa.

Gradeći reputaciju fenomanlnog benda uživo sredinom devedesetih, posebno u Francuskoj, na kraju su se etablirali kao važan faktor na svetskoj sceni i posebno – kao eksplozivna alternativa zaostaloj opsesiji brit-popom u Velikoj Britaniji.