29. decembar 2023 07:18

Big Bend RTS-a održao novogodišnji koncert posvećen Dušku Gojkoviću u Kolarcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Big Bend RTS-a održao novogodišnji koncert posvećen Dušku Gojkoviću u Kolarcu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Novogodišnji koncert Big Benda RTS-a pod upravom šefa dirigenta Stjepka Guta posvećen opusu legendarnog džez trubača i kompozitora Duška Gojkovića održan je u beogradskom Kolarcu.

Prvorazrednom muzičkom događaju pod nazivom "Soul Connection" kao specijalni gost pridružio se američki bubnjar Alvin Kvin, kao i vanserijski solisti, saksofonista Fulvia Albano, pijanisti Uroš Perić i Klaus Raible i kontrabasista Martin Đakonovski.

Publika je dugim aplauzom nagradila izvođače na koncertu koji je vođen idejom da se na sceni pored Big Benda RTS okupe saradnici i prijatelji Duška Gojkovića, kako bi još jednom izrazili svoje poštovanje prema velikom umetniku, svirajući njegove najznačajnije kompozicije i big bend aranžmane.

Sam Gojković je svoju profesionalnu karijeru džez muzičara započeo kao član Big benda RTB, što je uvek isticao u svojoj biografiji.

Po odlasku u Nemačku, postao je član i solista Džez orkestra Kurta Edelhagena, jednog od vodećih ansambala toga doba, a nastavak njegove karijere ušao je u sve važne enciklopedije posvećene džez muzici.

Tokom karijere, a naročito poslednjih petnaest godina, sa velikim entuzijazmom je sarađivao sa Big Bendom RTS, nastupajući na brojnim festivalima i koncertima.

Jedan od vrhunaca zajedničke saradnje bio je i CD "Latin Haze", koji je snimio sa Big Bendom RTS, a izdali su ga PGP RTS za naše tržište, Enja Records iz Minhena za ceo svet i posebno izdanje za Japan.

Svi učesnici koncerta sa ponosom su isticali saradnju sa Duškom Gojkovićem.

Saksofonista Fulvio Albano, umetnički direktor "Due Laghi Jazz Festival” i „Jazz Club Torino”, često je sa njim nastupao i snimio više albuma, a Gojković je kao gost svirao i na albumu vokalnog soliste i pijaniste Uroša Perića.

Mnoge snimke sa čuvenim trubačem načinio je Martin Đakonovski, makedonski kontrabasista, koji već dugi niz godina živi i radi u Kelnu, a Alvin Kvin, nekadašnji bubnjar Oskara Pitersona i mnogih drugih najznačajnijih imena džez muzike, nastupio je sinoć kao dugogodišnji prijatelj i saradnik Duška Gojkovića, sa kojim je jedno vreme svirao i u zajedničkom kvintetu i snimio puno albuma od davnih sedamdesetih godina.