29. decembar 2023 19:58

Završen prvi dan programa rok maratona u okviru manifestacije "Beogradska zima"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završen prvi dan programa rok maratona u okviru manifestacije "Beogradska zima"

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - Prvi od dva dana programa rok maratona večeras je završen u okviru manifestacije "Beogradska zima" na platou ispred Instituta Servantes u Beogradu.

U organizaciji Grada Beograda i Doma omladine Beograda, rok bendovi su svirali na otvorenom besplatan koncertni program u Knez Mihailovoj ulici.

Pod nazivom „Beogradska rok proslava“ u novogodišnje raspoloženje ljubitelje tvrdog muzičkog zvuka uveli su domaći bendovi koji sviraju rok, metal, hard-rok, hard-kor, pank i druge alternativne muzičke žanrove.

Prema konceptu, fokus je bio na mladim i talentovanim imenima naše scene, uz nekoliko istaknutih grupa, a nastupali su i tribjut bendovi, koji su u posebnim tematskim blokovima izvodili hitove poznatih svetskih autora.

Publika je prisustvovala besplatnom rokenrol putovanju kroz vreme i žanrove, a program je otvorio "Ascend", mladi beogradski hevi metal sastav.

Usledili su tribjut grupa - "Rainmaker" - Tribute to Iron Maiden, klasici hevi metala na autentičan način, "Epidemik" (Tribute to Pearl Jam), hard rok u specifičnim obradama, kao i "Metal Lica" - Tribute to Metallica, posveta velikom američkom hevi metal rok bendu.

Svi sastavi su imali po pola sata na raspolaganju, tako da su na binu izašli i "Lipov Loud", koji izvodi moderni hard rok, "Cassidy’s Brewery", bend nove generacije irskog pank-folka, naslednici tog irskog zvuka koji su doneli prvo "Orthodox Celts" i kasnije "Irish Stew".

Već zapaženi alternativni pank rok bend neobičnog naziva "Šajzerbiterlemon" preuzeo je dalje muzičko kormilo kao trio koji simbolizuje stil i stavove najnovije rok generacije u gradu.

Na samom kraju nastupali su još - Luka Rajić, novi pop muzičar na beogradskoj sceni, kao i Sale Saksofon, koji je priredio žurku igranku sa di-džej programom i saksofonom.

Sutradan na istom mestu ispred Instituta Servantes biće održan drugi dan rok maratona "Beogradska rok proslava".