12. februar 2024 16:57

Bogica Mijatović: Petar Luković je bio važan rok kritičar i novinar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bogica Mijatović: Petar Luković je bio važan rok kritičar i novinar

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Povodom smrti novinara Petra Lukovića (1951-2024) na društvenim mrežama su počeli da se opraštaju brojni čitaoci i poštovaoci iz Srbije i regiona, ističući značaj njegovog pisanje o popularnoj muzici i kulturi.

Nekadašnji urednik Jugotona, danas Kroacija rekords (Croatia Records), Siniša Škarica je istakao da je Lukoviću zahvalan na posebno važnoj knjizi za popularnu muziku ovih prostora

"Bolja prošlost - prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989.“

Škarica je na svom fejsbuku naveo i da na onom svetu Lukovića čekaju kolege rok novinari Dražen Vrdoljak (1951-2008) i Darko Glavan (1951-2009) "da s njima oštro, beskompromisno, često uvijeno u britki humor, obračunava s klateži 'naše zajedničke estradizirane stvarnosti'”.

"Često nismo imali ista mišljenja o raznim stvarima, ali se ne može poreći da je Petar bio veoma važan rok kritičar i novinar", napisao je na fejsbuku muzički publicista Bogica Mijatović.

Zagrebački muzičar, pevač Patrole i Zvijezda Renato Metesi (Metessi) je napisao da je "otišao jedan od poslednjih velikana rok novinarstva, generacije najvećih, veliki borac i do kraja slobodan...uvek svoj".

"Hvala ti što si poštovao moje ludilo, kao i ja tvoje. Mirno spavaj - gore je ionako bolja ekipa nego ovde", napisala je rok novinarka i promoterka Jadranka Janković Nešić.

Nekadašnji muzički urednik radija B92 Miloš Ivanović Kepa je napisao da je voleo do obožavanja Lukovićeve monologe u "Peščaniku" i "plakao od smeha nad satiranjem nejači u recenzijama singlova u Džuboksu".

Ivanović je kupovao "svaki hiperinflativni primerak 'Bolje prošlosti' i poklanjao dalje tu lektiru" i "divio se brzini i efikasnosti njegovog uređivanja tekstova u XZabavi".

"Kasnije bismo se uvek uspešno složili da se ne slažemo po određenim pitanjima, što nikad nije ometalo prijateljsku kafu.

Znao sam da več godinama unazad vodi borbu koju slabo ko dobija", naveo je Ivanović.

Scenarista Dimitrije Vojnov se prisetio da je sa 16 godina počeo da piše za Lukovićev časopis XZabave i da je tada pomislio da je "nešto postigao i da od toga nema dalje".

Vojnov je napisao, između ostalog, da je Luković "uspeo da nam pokaže kako je moguće i u nečemu što je veoma loše, bilo da je to album Generacije 5 ili celokupan život u Srbiji, pronaći inspiraciju za nešto sjajno".

"Perini tekstovi o lošim stvarima su bili beskrajno duhoviti, a tada smo lošeg imali napretek oko sebe. Međutim, tekstovi o nečemu što mu se dopadalo su bili zapravo još vredniji, jer su pokazivali kako on dubinski razume muziku", naveo je Vojnov.

Prema njegovim rečima, "sasvim sigurno će neka njegova dela kao knjiga 'Bolja prošlost' biti večna vrednost u našoj kulturi i ostati budućim pokoljenjima".